A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szívkatéteres laboratóriumában egy újabb sikeres beavatkozást hajtott végre Dr. Kőszegi Zsolt kardiológus és csapata. Két betegen végezhették el az első rotablációs beavatkozást, mellyel a koszorúérben körkörösen kialakult, kő keménységű, az eret csaknem teljesen elzáró meszes lerakódást fúrták át, szabad áramlást biztosítva ezzel a vérnek.

– Kicsit kellemetlen volt a beavatkozás, hiszen ébren voltam végig, de nekem ez már a negyedik. Háromszor katétereztek és nem éreztem jól magam utána, de most sokkal jobban vagyok, remélem, ez az utolsó. Mondta is a főorvos úr, hogy olyan hangokat fogok hallani, mint a fogorvosi rendelőben, és tényleg hangos volt a fúró hangja. De ez a kis nehézség a legkevesebb, ha ezek után jobban leszek – mondja a 74 éves Rózsika néni, akit már az új rotablációs eljárással kezeltek a Jósa András Oktatókórház szívkatéteres laboratóriumában.

Ilyenkor speciális eljárásra, egy fúró használatára van szükségünk, ezt nevezzük rotablációnak, vagy rotációs aterektomiának. Ez abból áll, hogy a körkörösen elhelyezkedő, nagyon kemény meszesedést a gyémántszemcsével bevont fúróval átfúrjuk, és ettől kezdve lesz hely, hogy a ballonokat bevezessük, a fémsztentet elhelyezzük és a beteg érszakaszt teljes hosszában lefedjük – avatta be a technika lényegébe a sajtó munkatársait dr. Kőszegi Zsolt, aki a Debreceni Klinikán több ilyen beavatkozást is elvégzett már.

Jelenleg évente közel kétezer szívkatéterezést végeznek a Jósa András Oktatókórházban, ebből több mint 1000 koronáriaintervenció, általában sztentbeültetéssel. Ezek háromnegyed része akut körülmények miatt történik. Az ország legnagyobb alapterületű szívkatéteres laboratóriumában a hét minden napján 24 órában van lehetőség az akut miokardiális infarktus, illetve a megye egész területének katéteres ellátására.

Az új eljárással azokat a betegeket tudják megmenteni, akik más módon nem kezelhetőek. A rotablációs technika megjelenése előtt csak a mellkas megnyitásával járó bypassműtét jelentett megoldást. Ma is az ilyen operáció ajánlott, ha a beteg mindhárom jelentős koszorúérágán 75 százalék feletti szűkületet diagnosztizálnak. Egyéb esetben azonban a rotablációs technika kiválthatja az egyébként megterhelő altatásban végzett műtétet. Különlegessége volt a nyíregyházi beavatkozásnak, hogy az egyik betegnél olyan fejlődési rendellenességgel is számolniuk kellett, amely esetében csak egy esetben közölt a szakirodalom ilyen rotablációs kezelést. A beteg ér, óriási szűkülettel olyan helyről indult el, mely éppen az ellenkező oldalon van, mint lennie kellett volna, így ehhez passzoló katétert sem gyártanak, a katéter választás is nehezítette tehát az egyébként sikeres beavatkozást végző orvos csapat munkáját.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.