Az altató- és lélegeztetőgépek kora, állapota és mennyisége egyre sürgetőbbé tette a fejlesztést.

Négy és fél milliárd forint értékben juttatott el altatógépeket és lélegeztető készülékeket a kórházaiba az Állami Egészségügyi ellátó Központ. Az Észak-alföldi régió 10 kórházába is jutott közel nyolcvan altató és lélegeztető gép, segítve a műszerpark fiatalítását. A fejlesztéssel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és egyetemi Oktatókórház tagkórházaiban is megújulhatott az aneszteziológiai eszközpark.

A közepes, magas és kiemelt tudásszintű 16 db altatógép és l2 db lélegezető gép beszerzése jelentősen javította a betegellátáshoz nélkülözhetetlen eszközök fiatalítását kórházainkban – hangsúlyozta a kórházcsoport főigazgatója, dr. Adorján Gusztáv azon a sajtótájékoztatón, melyen beszámoltak a nagy értékű fejlesztésről.

A megye legnagyobb kórházában Nyíregyházán naponta átlagosan 8200-8300 járóbeteget látnak el, így itt a legnagyobb a gépek kihasználtsága. A főigazgató kiemelte, az eszközpark gépeinek, mintegy ötven százalékát sikerült a beszerzésekkel lecserélni, elsősorban a tizenöt évnél idősebb, már kiszolgált gépek mehettek nyugdíja.

Dr. Francz Mónika, a Jósa András Oktatókórház orvosigazgatója szólt arról, hogy az igények is megnőttek, hiszen egyes beavatkozásokat, például a vastagbéltükrözéseket korábban altatás nélkül, vagy rövid narkózisban végezték. Ma már egyre inkább nő a betegigény arra, hogy ezeket a vizsgálatokat és kisebb műtéteket is altatásban, fájdalommentesen végezzék el.

A kórházcsoport telephelyein összesen 38 aneszteziológiai ponton végeznek intenzív terápiás tevékenységet, amellyel az egész megye területére kiterjed az ellátási kötelezettség.

A Jósa András Oktatókórházban az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály feladata a multidiszciplináris intenzív betegellátás, melyet 22 intenzív ágyon végeznek, valamint az intézmény minden operatív és diagnosztikus osztálya számára a műtéti/beavatkozási érzéstelenítés biztosítását is ellátják.  Mátészalkán 8, Fehérgyarmaton 6 ágyon végzik az intenzív terápiát igénylő betegek ellátását. 

Az intenzív terápia alapvető eszköze a légzési elégtelenségben szenvedő betegek szervpótló, szervtámogató kezelése is, amely csak megfelelő tudásszintű lélegeztető gépekkel valósítható meg. Ha nem tudnánk lélegeztetni, ha nem állna rendelkezésre megfelelő számú lélegeztetőgép, nem tudnánk a beteget ellátni – fogalmazott dr. Szűcs Attila, az intenzív terápiás osztály vezető főorvosa, bemutatva az új készülékeket.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.