A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház elődjében, 120 éve 1899-ben kezdődött a gyógyítás, akkor még 60 ágyon Erzsébet Közkórház néven 165 ágyon kezdte meg az. Ma már évente több millió járóbeteg fordul meg a szakrendeléseken, a fekvőbeteg szám a százezerhez közelít. Az alapítókra, a nagy elődökre jubileumi konferencián emlékeztek.
2019.09.24.
közelít. Az alapítókra, a nagy elődökre jubileumi konferencián emlékeztek. A kórház hitvallása az elmúlt 120 év számos változása, átalakulása ellenére sem módosult: a beteg java a legfőbb törvény - fogalmazott dr. Adorján Gusztáv főigazgató nyitó előadásában. - Az intézmény első 100 éve az alapok lerakásáról, az utóbbi 20 esztendő a robbanásszerű fejlődésről szólt Nyíregyházán, amely országosan is kiemelkedő teljesítménynek számít. Mindez azért is volt létfontosságú, hiszen a Jósa András Oktatókórház egy integrált intézmény, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház "vezérhajója" lett – hangsúlyozta az integrált intézmény vezetője.
Százhúsz év rettenetesen hosszú idő, velünk élő történelem – kezdte születésnapi köszöntőjét dr. Csiki Zoltán. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára egy kis történelmi visszatekintéssel a nagy elődöket emelte ki: Az alapokat a magyar egészségügy történetének két meghatározó alakja, Korányi Frigyes és Jósa András tették le, és jöhetett létre az Erzsébet Közkórház, melynek igazgatója dr. Kállay Rudolf lett. Az elkötelezett hivatástudat eredményre vezetett és a kórház mindig élen járt az új eljárások, fejlesztések terén-emlékezett vissza a helyettes államtitkár.
A Jósa András Oktatókórház mindig élen járt a hazai egészségügyben úttörő, új eljárások bevezetése és a fejlesztések terén. 1951-ben dr. Eisert Árpád itt végezte el az első nyitott szívműtétet, 1963-ban Makláry Elek Nyíregyházán alakította meg az ország első aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályát, 1982-ben pedig, dr. Pikó Károly vezetésével, az oktatókórházban jött létre hazánk első sürgősségi betegellátó osztálya. 2002-ben dr. Turcsányi István itt végezte el az első tetraplég műtétet is.
Dr. Francz Monika telephelyi orvosigazgató előadásában bemutatta azt a páratlan fejlődést, amelynek során az egykori 165 ágyas Erzsébet Közkórházból a Jósa András Oktatókórház mára az ország egyik legnagyobb gyógyító intézménye lett, ahol több mint 2000 ágyon, harmincnál több osztályon a lehető legkorszerűbb ellátást nyújtják a betegeknek, számos szakterületen a legmagasabb progresszivitási szinten és színvonalon.
A jövő legfontosabb tervei közé az egynapos sebészeti ellátás bevezetése, a pszichiátriai ellátás fejlesztése, a Sebészeti Tömb és az SZTK épületének felújítása, skill labor kialakítása, az új nővérszálló felépítése és az eszközpark folyamatos korszerűsítése, illetve a zöld és családbarát kórház feltételeinek megvalósítása tartozik- hangzott el a visszaemlékezésen, már a jövőbe tekintve.
A nyíregyházi kórház, nemcsak oktatókórházi profilja miatt, hanem kiemelkedő szakmaisága révén is nagyon népszerű a fiatal kollégák körében, a jövő reménységei közül jelenleg 140 rezidens orvos dolgozik a kórházban" - hangsúlyozta dr. Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, a két intézmény eredményes együttműködését bemutató előadásában.
A teljesség igénye nélkül, még ebben az évben érkezik 16 altatógép, 12 lélegeztetőgép és 291 betegágy az SZSZBMK tagkórházaiba. A Jósa András Oktatókórházban az egynapos sebészeti ellátás elindulásához 441 millió forint értékben érkeznek eszközök és műszerek, a skill laborhoz 213 millió forintból már 366 eszközt szállítottak le. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az elkövetkező 120 év is a folyamatos szakmai, infrastrukturális fejlődésről, és a kiemelkedő eredményekről szóljon a nyíregyházi kórházban - hangsúlyozta ki dr. Gondos Miklós a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.