Dr. Kásler Miklós a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) tartott sajtótájékoztatón elmondta, a magyar kórházak fejlesztése központi és döntő kérdés, ennek jegyében országosan 4,5 milliárd forintért vásároltak 722 altató- és lélegeztetőgépet a hazai egészségügyi intézetek számára.
2019.09.27.
Az emberi erőforrások minisztere kiemelte, a GOKI-ba 130 millió forint értékben vásároltak hét altatógépet és tizenegy lélegeztetőgépet. A tárcavezető kitért arra is, hogy elkezdődött az új egészségkultúra kialakítása, aminek alapja az öt nemzeti program és a megvalósítást segítő országos intézetek. Hangsúlyozta, hogy az országos intézetek magas szakmai hátteret és felkészültséget biztosítanak és ebbe a körbe tartozik a GOKI is, amely mint mondta: „a múlt év turbulens viszonyai után” határozottan megerősödött és betölti egy országos intézettől elvárhatókat a diagnosztikától a rehabilitációig. „A számok is a szakmai munkát igazolják, hiszen a nyitott szívműtétek száma 15 százalékkal, a minimál invazív műtétek száma 3,5-szörösére nőtt, és ezen beavatkozások aránya az összes nyitott szívműtétet tekintve 28 százalék lett, míg a reoperációk aránya 2,7-szer lett kevesebb” – mondta Prof. Dr. Kásler Miklós. A miniszter hozzátette, ezek az eredmények már megegyeznek a nagy külföldi centrumok eredményeivel. Közölte, hasonlóan az onkológiai ellátásban kiépült struktúrához, körvonalazódik egy hasonló hálózat a kardiológiai ellátásban is nyolc regionális centrummal.
Andréka Péter, a GOKI főigazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, büszke, hogy ezt az intézetet vezetheti, de mint mondta, az ellátás mindig egy felkészült csapat érdeme. „Az eddig ellátási területek mellett megjelent a megelőzés és a GOKI orvosai hátrányos helyzetű településeken végeznek lakossági szűréseket” – mondta Andréka Péter. Hozzá tette, augusztusban 827 embert vizsgáltak meg és 270-nél találtak valamilyen kardiológiai elváltozást. A főigazgató hangsúlyozta, egy országos intézet nem dolgozhat a XXI. században XXI. századi orvosi eszközök nélkül, így az amortizálódó gépeket magas színvonalú eszközökkel kell pótolni.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.