Ma Magyarországon a szívinfarktus a leggyakoribb halálokok között van, akárcsak Európában, ahol a szív- és érrendszeri megbetegedések 52%-ban végzetesek. Az infarktusnak nincsenek mindig jelei, ha azonban jelentkeznek a tünetek, komolyan kell venni őket. Fontos, hogy mindenki megtanulja, mik ezek a jelek, hogy ha magadon vagy a környezetedben észleled őket, azonnal mentőt hívhass.
A szívinfarktus oka az esetek döntő többségében a szívizmot ellátó koszorúérben lévő meszes plakk megrepedése.
Itt körülbelül egy perc alatt egy vérrög képződik, amely az ér elzáródását okozza. Innentől kezd elhalni a szívizom. "A legkorszerűbb kezelés a szívkatéter segítségével az elzáródás azonnali megnyitása. Erre ma Magyarországon mindenkinek lehetősége van, 19 centrumban biztosítják ezen betegek éjjel-nappali azonnali ellátását" – mondja dr. Becker Dávid, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi docense. A szakértő hozzáteszi, a legmodernebb eszközökkel, európai színvonalon történik a betegek ellátása.
###Hívd ki a mentőket!
Dr. Becker Dávid szerint az első és legfontosabb dolog az, hogy bárki érzékeli magán vagy környezetében a tüneteket, azonnal mentőt kell hívni, nincs ugyanis idő várni, mástól segítséget kérni.
"A kulcs, hogy azonnal mentőt kell hívni! Itt van az egyik legnagyobb probléma, a hazai lakosság nagyon sokat várakozik, mire segítséget kér; átlagosan több mint három órát. A szomszédos országokban ez a hezitációs idő kevesebb mint a fele.
Érthetően így nagyobb lesz a végleges szívizomelhalás, annak minden következményével. Folyamatos kampányra lenne szükség, hogy ha észleli valaki magán az infarktus jelét - erős nyomó mellkasi fájdalom -, azonnal hívjon mentőt, üljön/feküdjön le, és szóljon a közelében lévőnek. Az esetek egy részében a legelső jel a legsúlyosabb szövődmény, a kamrafibrilláció okozta keringés-összeomlás, hirtelen szívhalál. Ilyenkor csak a laikus újraélesztés megkezdése segíthet, ezért lenne nagyon fontos ennek az oktatása is."
###Nincs mindig jel!
Dr. Becker Dávid elmondta, az infarktusnak nincs mindig jele: sajnos az esetek 30%-ában hiányzik a típusos, erős fájdalom. Ilyenkor csak egyéb, kevésbé tipikus jelek vannak, ez az ellátás további késlekedéséhez vezet.
Az esetek felében pedig semmiféle megelőző jel, fájdalom nincs az infarktus előtt: gyakorlatilag derült égből villámcsapásként jön. Az viszont nagyon fontos, hogy amint észleljük a jeleket, vagy magát az infarktust, azonnal hívjunk mentőt."
Forrás: www.life.hu

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.