Füstnek látszó párát bocsájt ki. Lehet illatos, lehet nikotinos… És nem olyan ártatlan, mint amilyennek tűnik. Igen, ez az e-cigaretta. Összegyűjtöttünk néhány fontos dolgot, amit érdemes tudni erről a dohányzást imitáló kütyüről.

Fotó: Li Tsin Soon / Flickr


1. Az e-cigin kívül léteznek más dohányzást imitáló e-termékek is?


Igen, dohányterméket utánzó elektronikus eszköz még az e-pipa, e-vízipipa, e-szivar, de ezek közül mégis az e-cigaretta a legelterjedtebb. Ezekben a termékekben a folyadék a következőket tartalmazhatja:


    <li>nikotin</li>
    <li>nikotin és aroma</li>
    <li>kizárólag aroma</li>

2. Mit tudunk a magyar e-cigaretta piacról?


E-cigarettát Magyarországon e-cigaretta szakboltokban, ideiglenes standokon, egyes BKV jegypénztárakban, valamint az interneten lehet vásárolni. Egy 2012-es felmérés szerint a dohányosok 2%-a a tradicionális dohánytermékek mellett e-cigarettát is használ. A nikotin tartalmú patronnal forgalmazott e-cigaretták esetében - mivel a nikotin függőséget okozó anyag - megvan annak a veszélye, hogy a még nem nikotinfüggő emberek az elektronikus cigarettát használva váljanak nikotinfüggővé, majd esetleg dohányosokká.


3. Az egyes e-cigaretta fajták milyen típusú terméknek tekinthetők?


A nikotint is tartalmazó e-cigaretta gyógyszernek, a nikotint nem tartalmazó általános terméknek minősül.


4.Van-e a magyar piacon gyógyszerként engedélyezett nikotinos e-cigaretta?


Nincs, idáig nem nyújtottak be kérelmet a nikotinos e-cigaretta gyógyszerként való forgalomba hozatalára.


5. Elektromos vagy elektronikus megnevezés-e a megfelelő az e-cigarettákra?


Amennyiben a termékben mikroprocesszor vagy más elektronikai elem található, az e-cigaretta pontosabb megnevezése nem elektromos, hanem elektronikus.


6. Leszokás segítésére használható-e az e-cigaretta?


Az Egészségügyi Világszervezet 2008-ban kijelentette, hogy nem tekinti az e-cigarettát legitim dohányzás leszokást támogató eszköznek és felszólította a kereskedőket, hogy távolítsanak el minden olyan reklámanyagukon szereplő megjegyzést, amelyben arra utalnak, hogy a WHO az e-cigaretta használatát biztonságosnak nyilvánította. A WHO arra hivatkozott, hogy még egyetlen szakmai tanulmány sem támasztotta alá, hogy ez a termék egy megbízható és hatásos eszköz lenne a nikotinpótló terápiák során.


Forrás: Dohányzás Fókuszpont

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.