Fehérvári diákok is csatlakoztak a Movember mozgalomhoz, mely a prosztatarák szűrésének fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet.

Nyúlcipőt húztak és három kilométert futottak a székesfehérvári Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola diákjai iskolájuktól egészen a Bory-várig, majd vissza. Tették mindezt bajuszban és nem egy testnevelés óra kedvéért. Ők is csatlakoztak az 1999-ben útjára indult ausztrál kezdeményezéshez, amely szerint novemberben a férfiak ne borotválkozzanak, hanem növesszenek bajuszt és szakállt. A mára világméretűvé vált a kezdeményezés a férfiak egészségét állítja középpontba, főként a szűrővizsgálatok, a prosztatarák megelőzésének fontosságát.

A férfiaknál a prosztatarák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, legtöbbször akkor fordulnak orvoshoz, ha a fájdalmas tünetek jelentkeznek. Éjszakai gyakori vizelési inger, szexuális zavarok, fájdalmas és véres vizeletürítés – mind-mind azt jelzi, baj van. Ha időben, egy szűrővizsgálat során fény derülne a bajra, a betegség jó eséllyel gyógyítható lenne. Ezért is javasolják azt a szakemberek, 40 éves kor felett a férfiak keressék fel az urológiát és vizsgáltassák meg magukat.

Székesfehérváron november 16-án a Család-és Nővédelmi Központba várják szűrőnapra azokat a férfiakat, akik elmúltak 50 évesek és pár éve jártak utoljára vizsgálaton, vagy olyan 40. életévüket betöltötteket, akiknek a családjában előfordult daganatos megbetegedés.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.