Minden év novemberének harmadik csütörtökén tartják a Ne gyújts rá! világnapot, melynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire. Ilyenkor a cél, hogy lehetőleg senki nem gyújtson rá.

A dohányzás következtében több mint húszezer ember hal meg évente. Magyarországon minden órában 3 ember hal meg függőségének következményeként, naponta 77, évente pedig 28 ezer olyan embert veszítünk el, akinek a halála összefüggésbe hozható a dohányzással.

A cigaretta nemcsak a tüdőnket károsítja, hanem kihat az egész szervezetünkre. Súlyos népegészségügyi és nemzetgazdasági probléma, a szív- és érrendszeri, daganatos és légzőszervi megbetegedések egyik fő kockázati tényezője. A dohányzás káros hatásai sokkal nagyobbak, mint korábban gondolták. Több, mint húszféle megbetegedés kialakulásában és e megbetegedések okozta halálozásban játszik fontos vezető szerepet.

A dohányosok főként idült hörgőszűkülettel (COPD) és tüdőrákkal kerülnek kórházba – mondta Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója a Ne gyújts rá! világnap alkalmából. Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozásban, és ennek főként a dohányzás áll a hátterében. Megtudhattuk, Magyarországon körülbelül 2,5 millió ember dohányzik, ami meghaladja az uniós átlagot.

A középkorú férfiak körében a szív- és érrendszeri halálozások egyharmada, a rákhalálozások közel fele, a légzőrendszeri betegségek okozta halálozások kétharmada a dohányzásnak tulajdonítható. A dohányzás okozhat ajak-, szájüreg-, gége-, valamint nyelőcsőrákot. A füst a légzőszervrendszer ezen részeihez mindenféleképpen eljut. Ugyanezen okok miatt tüdő-, légcső- és hörgőrák is lehet a káros hatás, és okozója lehet még hasnyálmirigy- és veseráknak is. Előidézhet még asztmát is. A nikotin jelentős elváltozást okozhat a keringési szervrendszerben is. Gyakran magas vérnyomást vagy koszorúér-betegségeket okoz. Ezen kívül károsítja még az érfalakat is, így okozója lehet agyérbetegségeknek, érszűkületnek, aneurizmának és érelmeszesedésnek. A dohányzás e mellett férfiakon a nemzőképesség csökkenését, nőkön a méh vérellátásának romlását, a teherbeesés elmaradását okozhatja. A passzív dohányzás pedig még veszélyesebb, mivel a mellékfüst még nagyobb arányban tartalmaz káros anyagokat, mint az úgynevezett főfüst, melyet a dohányos maga lélegez be.

A kecskeméti Tüdőgondozó Intézet vezetője, Dr. Frank Emil főorvos szerint a legnagyobb probléma, hogy a fiatalok körében is még mindig rendkívül népszerű a dohányzás. Az lenne a legjobb, ha nem próbálnák ki, illetve nem szoknának rá a dohányzásra, ezért kiemelten fontos, hogy az iskolákban szervezetten foglalkozzanak ezzel a kérdéssel.

Hazánkban a 13 és 15 év közötti tanulók több mint fele kipróbálta már a cigarettát élete során. A tanulók mintegy egynegyede jelenleg is cigarettázik. Ezért a lehető legkorábban fel kell hívni a fiatalok figyelmét a dohányzás káros hatásaira, kockázataira.

Tavaly a Ne gyújts rá! világnapon mutatták be a dohányzás-prevenciós iskolai és óvodai programot.  A megelőzés érdekében indult komplex, interaktív óvodai és iskolai program keretében 30 millió forint értékben kaptak prevenciós eszközöket a megyei kormányhivatalok. A hordozható, interaktív szoftverrel felruházott érintőképernyős számítógépen az óvodás korosztálytól a huszonévesekig szórakoztató formában informálódhatnak a fiatalok a dohányzás káros hatásairól és a leszokás lehetőségeiről.

A Ciki a cigi programhoz csatlakozott év elején a kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda is, a számítógépet és a szoftvert pedig a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály biztosítja. Az EFI az iskola-védőnőkkel és osztályfőnökökkel együttműködve általános iskolák számára egészségnap keretében népszerűsítik a programot. Eddig nagyjából 900 gyermekhez jutottak el a programnak köszönhetően az 5-9. osztályosok körében. A leszokás lehetőségeiről a program honlapján is tájékozódhatnak, illetve beépíthetik az iskolai programba. Érdemes a www.cikiacigi.hu oldalt otthon is gyermekeinkkel közösen olvasgatni.

A magyar lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak. E káros szenvedély pedig 10-15 évvel rövidíti meg az életet. Magyarországon a dohányzók 40 százaléka szeretne leszokni, de önerőből csak keveseknek sikerül. A leszokás mindig egyéni döntés. Újabb segítség lehet a függőségben szenvedők számára a Gond? Egy szál se! telefonos applikáció, mely megkönnyíti a leszokás folyamatát, segíti a motiváció fenntartását, és nem mellesleg megtudhatjuk azt is, mennyit spóroltunk az el nem szívott cigarettákkal.

https://play.google.com/store/apps/details?id=leteszemacigit.molnarpeter.com&hl=en_US

https://apps.apple.com/us/app/gond-egy-sz%C3%A1l-se/id1462726714

A szervezők azt kérik, csatlakozzon Ön is a kihíváshoz! Kezdje a leszokást november 21-én, csütörtökön, a Ne gyújts rá! világnapon! Ne feledje, ha sikerül tartósan leszoknia, minden esélye megvan, hogy akár 15 évvel tovább éljen! Jól hangzik, ugye?

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.