Földházi Zsófia a női öttusasport legújabb reménysége: májusban megvédte junior világbajnoki címét, és már a felnőttek között is sikeresnek mondható, hiszen 2013-ban Európa-bajnokságot nyert. A kezdetekről, az öttusa ágairól, a példaképekről beszélgettünk, és arról, hogy a zumba, a salsa meg a sárkányhajó, amit biztosan kipróbál a Mozgás Éjszakáján.

Hogyan jött az öttusa az életedbe?


Négy évesen kezdtem el úszni, az öttusa 17 éves koromban került az életembe, így közel 3 évig a kettőt párhuzamosan csináltam, mindkettőt válogatott szinten. Az ifjúsági olimpia előtt, amikor mindkét sportágban kvalifikáltam magam döntenem kellett, hogy az úszást vagy öttusát vállalom, végül az utóbbi választottam. Sikerült is egy ezüstérmet is elérnem.


Neked akkor nem volt az a klasszikus felépítés, hogy kezdetben csak futás és úszás és utána egészül ki a továbbiakkal?


Maga a felépítés megvolt. Kezdetben volt a két tusa, majd jöttek az első nemzetközi versenyek, ahol már lövészettel kiegészült három tusa volt. Később csatlakozott a lovaglás és a vívás is.


Én is így haladtam az új versenyszámok megismerésével, de nálam annyiban volt más, hogy bár a versenyeken részt vettem, az edzéseken azonban sokáig nem mint öttusázó vettem részt, „csak” a versenyszámokat gyakoroltam. 2010 óta vagyok aktív tagja az egyesületemnek, azóta érzem úgy, hogy ténylegesen öttusázó vagyok.


foldhazi</em>zsofia (2)


Melyik a kedvenced az öt közül?


Az úszás. Az úszást nagyon szeretem és mivel évekig napi kétszer a medencében voltam már teljesen a részemmé vált. Ugyanakkor ma már csupán az úszás túl monoton lenne az öttusa után, viszont maga az érzés, amikor vízben vagyok, és eleve az úszás mozgáskultúrája nagyon sokat jelent számomra. Persze mindegyik versenyszámnak megvan a szépsége, szerintem egy öttusázónak mindegyiket valamennyire szeretnie kell.


Melyik versenyszám tetszik a legkevésbé? Amelyikkel úgy vagy: csak essek túl rajta, és ha jól sikerül, akkor már nagy baj nem lehet?


Ez tipikusan a lovaglás! A lovaglás igazi zsákbamacska, mert sorsolják a lovakat. Lehet, hogy egy nagyon jó lovat kapsz, de az is lehet, hogy egy nagyon rosszat és azzal el is mehet a verseny. A lovaglás nekem mindig is egy nagy kérdőjel. Ez az a versenyszám, amitől mindig is egy kicsit félni fogok, és nem nyugszom meg, amíg nem vagyok túl rajta.


Van példaképed a sportban?


Nehéz egy példaképet kiválasztanom, mert rengeteg példakép van körülöttem és ennek nagyon örülök! Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan sportolókkal dolgozom együtt, aki világszínvonalat képviselnek. Ráadásul a Szövetségben is támogatnak, például Martinek Jánossal (kétszeres olimpiai-, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok öttusázó) vagy Madaras Ádámmal (világ- és Európa-bajnok magyar öttusázó) is napi szintű kapcsolatban vagyok, bármikor le tudok ülni beszélgetni velük, szakmailag és lelkileg is támogatnak, ha szükségem van rá.


Melyik sportot fogod kipróbálni a Mozgás Éjszakáján?


Az úszás és a futás adott számomra, ezeken mindenképpen részt veszek. Zumbázni csak az egyhónapos holtszezonban szoktam, de mindig nagyon jólesik a lelkemnek, ezért mindenképpen szeretnék ott lenni az első sorban. Minden táncot szeretek, így adódik a salsa is. A sárkányhajó is megmozgatja a fantáziámat, remélem, hogy be tudok szervezni egy nagyobb csapatot a barátaimból és a sárkányhajót is kipróbáljuk majd.


Szerinted miért jöjjenek ki az emberek a Mozgás Éjszakájára?


Nagyon örülök, hogy van egy ilyen rendezvény. Minden hasonló, tömegsporttal kapcsolatos eseményt szívből támogatok. Családommal, barátaimmal pedig mindig aktívan részt veszünk az ilyen jellegű programokon. A Mozgás Éjszakája azért is tetszik, mert nem csak futni lehet, hanem rengeteg sportot ki lehet próbálni, ráadásul mindezt éjszaka, ami külön érdekessé teszi az egészet. A Mozgás Éjszakája tényleg egy igazi buli, ahol a mozgásé lesz a főszerep.


Földházi Zsófia kétszeres ifjúsági világbajnok (2009, 2010) és többszörös ifjúsági Európa-bajnok háromtusában (2007, 2008, 2009), ifjúsági Európa-bajnok 4-tusában (2011), kétszeres junior öttusa világbajnok (2013, 2014). Már a felnőttek között is sikeres ér el, 2013-ban megnyerte élete első Európa-bajnokságát.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.