Az élelmiszerekben is megtalálható mikrobák szobahőmérsékleten érzik jól magukat. Aktívak és gyorsan szaporodnak. Hűtéssel a lendületük visszafogható, így az élelmiszerek romlási folyamata lassítható.

Legyen hideg a hűtőben


- 5 ºC a bűvös határ, ez alatt a baktériumok szaporodása lelassul, vagy leáll. Ezért a hűtőben lehetőleg ne legyen melegebb ennél. - A tejet, tejtermékeket, friss húsokat, készételeket 0-5 ºC között kell tárolni.


- A zöldségek, gyümölcsök számára  ideálisabb a 6-10 ºC.


- Az ebédről megmaradt főtt ételt gyorsan ki kell hűteni, és a lehető leghamarabb a hűtőbe kell tenni, így akár 3 napig is biztonságosan tárolható. Ez igaz a felbontott konzervekre is.


- Öt napnál tovább viszont semmilyen felbontott csomagolású élelmiszert ne hagyjon a hidegen.


- Ugyan a legtöbb korszerű hűtőnek van automata hőmérséklet szabályozója, ellenőrzésre érdemes tartani otthon egy hűtőhőmérőt.A tárolás alapjai


- Az első számú és legfontosabb előírás, hogy a hűtőbe csomagolatlanul soha ne tegyünk semmit. A második legfontosabb szabály az elkülönítés: a nyers ételek ne keveredjenek a készételekkel.  A nyers hús, a tisztítatlan zöldségek ne kerüljenek a készételek, például a felvágottak, főtt ételek fölé, mellé.


- Ügyelni kell arra, hogy a hűtőben a húslé ne csepeghessen le, ne szennyezhesse a hűtőszekrény belsejét, más élelmiszereket, ez ugyanis a fertőzésekhez vezethet.


- A tojást érdemes a papírdobozából kiszedve a hűtő tojástartójában tárolni.


- A hűtő lehetőleg ne legyen túlzsúfolva, mert úgy nem tud megfelelően hűteni.


- A hűtő ajtaja csak a legszükségesebb ideig legyen nyitva különben gyorsan felmelegszik a belső tér, és ez nem csak élelmiszer biztonsági kockázatot rejt, hanem magasabb villanyszámlát is.


A fagyról előbb a hűtőbe


A legtöbb háztartásban már fagyasztó is segíti az élelmiszerek tárolását. De vajon, mi a fagyasztott élelmiszerek egészséges kiolvasztásának a módja? A mélyhűtőből kivett élelmiszereket ne szobahőmérsékleten, a konyhapulton olvasszuk ki, hanem a hűtőben. Ez a folyamat kétségtelenül lassabb, de biztonságosabb, mert szobahőmérsékleten veszélyes mikrobák szaporodhatnak el az élelmiszer felületén. Kiolvasztáshoz mindig tegyük edénybe a a fagyasztott élelmiszert és fedjük le, hogy ne szennyeződhessen. A részben, vagy teljesen felengedett élelmiszert ne fagyasszuk le újból.


A hűtés higiéniája


- A hűtőt rendszeresen kell tisztítani, még akkor is ránézésre tisztának tűnik. A klasszikusnak számító ecetes vizes tisztítás itt is hatásos, mert elpusztítja a baktériumokat és szagtalanít is.


- A lecsepegő, kiborult élelmiszerek maradékait – legyen az tej, vagy éppen húslé –  azonnal ki kell törölni, a polcot vagy tárolórekeszt meg kell tisztítani.


- A hűtőszekrény tartalmát rendszeresen át kell nézni, nincsenek-e benne lejárt fogyaszthatósági idejű termékek. Ami felett eljárt az idő azt ki kell dobni. Nem szabad fogyasztani olyan élelmiszert sem, amelynek íze, szaga, állaga a megszokottól érezhetően eltér.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.