A Hetényi Géza Kórház Rendelőintézete a Szolnoki Iskolavédőnők Egyesületével együttműködve szervezte meg Gyöngyfűzéssel a Megelőzésért! programot, melynek keretében közösségi programként gyöngyöt főzhettek és előadásokat hallhattak a résztvevők, milyen veszélyeket kerülhetnek el a szűréssel és az oltással.

Magyarországon évente mintegy 1500 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal, és több mint 400 nőt hal meg a betegség miatt. Az emlőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatnak számít a 45 év feletti nők körében. Az elmúlt években a 30 év körülieknél is gyakoribbá vált a méhnyakrák megjelenése Európában és Magyarországon is, pedig védőoltással és szűréssel nagy biztonsággal megelőzhető, időben felfedezve jó eséllyel gyógyítható a betegség.

Azok, akik nem járnak rendszeresen nőgyógyászati szűrésre, a méhnyakrák csendes gyilkosként viselkedik: évek alatt fejlődik ki, miközben az érintett nő hosszú ideig semmilyen elváltozást nem észlel magán. A tünetek megjelenése gyakran már előrehaladott stádiumot jelent. A különböző statisztikák szerint Magyarországon a méhnyakrákok közel 70 százalékát késői stádiumban fedezik fel, ezért is fontos a megelőzés. A szakemberek hangsúlyozzák, az 5-10 perces vizsgálat fájdalommentes és ingyenes. A korán felismert betegség pedig szinte 100 százalékban gyógyítható. A megelőzés másik hatásos módszere a védőoltás, a betegséget okozó HPV (humán papillóma vírus) számos törzse ellen.

Az Európai Méhnyakrák Szövetség 2007 óta szervezi meg figyelemfelhívásként az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetét. Az országos figyelemfelhívó akcióhoz Szolnok város is évről évre csatlakozik. Az előadások mellett a program kimondott célja az volt, hogy minél többen fűzzenek egy-egy mályva színű karkötőt, melyet azoknak a 7. osztályos lányoknak juttatnak el, akik megkapták a HPV elleni védőoltást. A gyöngyök a méhnyakrák és a HPV elleni védelmet szimbolizálják. 

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.