Mammográfiás szűrésre várják Dunaújvárosban a hölgyeket, a Népegészségügyi program keretében. Június 17. és július 2. között végzik a vizsgálatokat, egy kihelyezett mobil szűrőállomáson.

Magyarországon százezer nő közül 139 küzd emlődaganattal. „Az emlőrák gyógyítható betegség, amennyiben korai stádiumban fedezik fel, de a betegség kezelése a tumor szövettani típusától függ” – mondja Dr. Hallai Georgina, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Radiológiai osztályának osztályvezető főorvosa. Hozzátette, az emlőrák rizikótényezője a női az ösztrogén hormon, az előrehaladott életkor, az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás.
A genetikai okok közül a familiáris öröklődő emlőrákot, a BRCA 1 és BRCA 2 génhez kötött mutációval említette a főorvos. Hangsúlyozta a megelőzés fontosságát, amelyben nagy szerepe van a rendszeres szűrővizsgálatoknak a rákmegelőző állapot vagy az igen korai, néhány milliméteres invazív daganat felfedezésében. Hangsúlyozta, hogy az 1 cm alatti emlődaganatok esetében ritkábban találni nyirokcsomó áttétet, és kisebb valószínűséggel alakulnak ki az életet veszélyeztető áttétek is. „Az optimális az lenne, ha a szűrésre hívott hölgyek legalább 70 százaléka megjelenne, ám a részvételi arány hazánkban mindössze 40-45 százalék” – mondta.
Dunaújvárosban, az Egészségfejlesztési Iroda előtt elhelyezett mobil szűrőállomáson július másodikáig várják emlőszűrésre azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik névre szóló meghívót kaptak. A főorvos hozzátette, ha a családi anamnézis indokolja, 20-30 éves kor között ultrahang vizsgálatot javasolnak, mint szűrővizsgálati módszert. 35-45 év között pedig - szintén pozitív családi anamnézis esetén - mammográfia és ultrahang vizsgálat szükséges annak érdekében, hogy a betegséget időben felfedezzék, a gyógyítást pedig elkezdhessék.
fotó: Leffelholcz Marietta

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.