A fociláz a Mozgás Éjszakáját is utolérte. A rendezvényt az Ágota Alapítvány állami gondozott gyerekeinek és az Európa-bajnok cukorbeteg válogatott tagjainak közös mérkőzése nyitja a Hősök terén. Az esemény kapcsán Hevesi Tamással, a diabétesz válogatott edzőjével beszélgettünk a tavalyi sikerről és az idei tervekről.

Szeptember 1-5. között azért rendezik Balatonfüreden a DiaEurot, a cukorbetegek Futsal Európa-bajnokságát, mert a tavalyit a magyar csapat nyerte. Milyen elvárásokkal indultatok neki a tavalyi bajnokságnak, számítottatok ekkora sikerre?


Nem voltak elvárások, mert először vett részt magyar csapat ezen a bajnokságon. A kiutazás előtt fogalmunk sem volt arról, hogy mire számíthatunk. Aztán ahogy megérkeztünk Zadarba és megláttuk az ellenfeleket, azonnal tudtuk, hogy profi csapatokkal állunk szemben. Ráadásul a sorsolásnál sem kedvezett nekünk a szerencse, nehéz ellenfeleket kaptunk már a legelején. Végül a lengyeleket, olaszokat, szerbeket, horvátokat majd a portugálokat legyőzve lettünk bajnokok.


diabatesz csapat


Az idei bajnokságra készülve mennyiben változik a tavalyi keret?


Változik, hiszen az új megmérettetésre, új ellenfelekhez új csapat kell. A tavalyi válogatottból már csak öten vannak a keretben. A végső felállás pedig csak augusztusra derül majd ki, addig folyamatosan tesztelem a játékosokat.


Idén milyen eredménnyel lennél elégedett? Kik lesznek a legnagyobb riválisok?


Nagyon erős mezőnyre számítok, idén több résztvevő csapat lesz, jönnek az oroszok is. Ráadásul tavaly még ismeretlenek voltunk, most pedig mi vagyunk az EB-nyertesek, akik hazai pályán játszanak, tehát mindenki minket akar majd legyőzni.


Te mióta vagy cukorbeteg? Mennyiben befolyásol ez a sportolásban?


28 éve vagyok cukorbeteg, de ez egyáltalán nem zavar a sportban. Ha az ember mozog, akkor minden értéke (vércukor stb.), a közérzete, az egész életminősége javul. Cukorbetegeknek csak ajánlani tudom a focit vagy bármilyen más mozgásformát, ennek a bajnokságnak is az egyik célja, hogy rávegye a diabétesszel élőket a mozgásra.


A bajnokság szlogenje az, hogy a sportban nincs diszkrimináció. Úgy tapasztaljátok, hogy hátrányos megkülönböztetés éri a cukorbeteg sportolókat?


Azt nem mondhatom, hogy egyértelműen diszkriminálnak minket, de a helyzet az, hogy az élsportban sokaknak titkolniuk kell, hogy cukorbetegek. Leigazolásoknál ez az állapot sajnos hátrányt jelenthet. Ezért is választottuk ezt a szlogent.


Köztudott, hogy hosszú edzői múlt áll mögötted, dolgoztál már női, férfi csapatokkal egyaránt. Nagyon más nőket edzeni?


Teljesen. Mintha nem is ugyanaz a szakma lenne. A nőknél sokkal inkább a pszichés oldalra kell fektetni a hangsúlyt, a férfiakat keményebben lehet fogni. A technikai felkészítés is másképpen működik a két nemnél.


A Mozgás Éjszakáján több mint tíz sportágat próbálhatnak ki az érdeklődők. Téged mi vonz még a foci mellett?


Nekem a futball a mindenem, ezt nézem, ezt játszom, ebben élek. A Mozgás Éjszakáján a belvárosi bringatúrára és a sárkányhajózásra neveztem. A doboknak, a közös evezésnek a Városligetben igazi fesztiválhangulata lesz. Nagyon tetszik a rendezvény alapötlete, egy zenésztől szerintem érthető, ha azt mondom, hogy az ember nem csak nappal él. Sőt.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.