A daganatos megbetegedések komoly kihívást jelentenek az emberiség számára, a rákstatisztikákat pedig a tüdődaganat okozta halálozások vezetik nem csak a világban, hanem Magyarországon is. Térségenként eltérő, hogy a rák melyik típusa a gyakoribb. A tüdőrákos megbetegedések körülbelül 90 százalékáért a dohányzó életmód tehető felelőssé. Február 4-e a rák világnapja.

A daganatos megbetegedések estében olyan betegségcsoportról van szó, ami egyre nagyobb kihívást jelent az emberiségnek, illetve ezen keresztül az egészségügyi ellátórendszereknek is. A rák korunk egyik legfélelmetesebb betegsége, aminek előfordulási gyakoriságát – paradox módon – éppen az egyre magasabb születéskor várható élettartam váltja ki. Hosszabb élet esetében nagyobb a valószínűsége a kóros sejtelváltozásnak, így a daganatos megbetegedések emelkedésével lehet számolni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének 2014-ben publikált átfogó rákkutatása szerint 2012-ben évente körülbelül 14 millió új rákos megbetegedést diagnosztizáltak, ebben a legnagyobb arányban a tüdőrák fordult elő. Az új esetek száma mintegy 1,8 millió fő. Újabb bizonyosságot nyert az is – az Innsbrucki Orvosi Egyetem két évtizedet átfogó kutatása révén –, hogy a tüdőrákos megbetegedések körülbelül 90 százalékáért a dohányzó életmód tehető felelőssé.


Az emberiség a daganatos betegségek számos fajtájával küzd, a világstatisztikát a tüdőrák vezeti. E ráktípusban Magyarország vezető helyeken szerepel: a férfiak esetében az első, míg a nők körében a harmadik helyen áll hazánk.


Rendkívül súlyos és gyakori betegségről van szó, hiszen világszinten minden hetedik, míg Európában minden ötödik rákhalálozást a tüdőrák okozza. A Központi Statisztikai Hivatal szerint Magyarországon 2013-ban a halálozások 27 százalékáért felelt valamilyen daganatos megbetegedés. A trendnek megfelelően szintén a tüdőrák a vezető halálok mindkét nem körében.Számos tényező befolyásolja a rák kialakulását


A rák esetében olyan betegségről van szó, aminek kialakulását, túlélési esélyeit nagyban befolyásolja a nem, az életkor, az egyén egészségtudatosságának szintje, a földrajzi elhelyezkedés, illetve az adott társadalom gazdasági-szociális fejlettségi szintje is. A nemek tekintetében az látszik, hogy a férfiak körében magasabb a halálozás, aminek oka főleg az egészségtudatosság területén meglévő alulmotiváltságban keresendő. A férfiak orvoshoz fordulási hajlandósága alacsonyabb, mint a nők esetében, így a betegség felismerése, illetve kezelése is későbbi stádiumban kezdődik meg, rontva ezzel a túlélési esélyeket.


A rákos megbetegedések jelentős része – mintegy kétharmada – a 60 év felettiek körében következik be. A daganatos megbetegedések a gyermekek körében ritkák és megjelenésükben is különböznek a felnőttek betegségeitől.


A daganatos megbetegedések előfordulása, illetve az elhalálozás aránya eltérést mutat a gazdasági-szociális fejlettség dimenziójában is. A fejlett ipari társadalmakat főleg a tüdő-, az emlő-, a prosztata, illetve a végbél-, vastagbél-daganatos megbetegedések sújtják a leginkább, aminek a környezetei ártalmak mellett a mozgásszegény életmód és a kalóriadús táplálkozás is kiváltó okai lehetnek.


A fejlődő országokban ugyanakkor a környezeti ártalmak mellett a biológiai kórokozók okozzák a rákos megbetegedések jelentős részét. A tüdő- és az emlőrák mellett a vírusfertőzések felelnek a májrákért, a nők esetében a méhvel összefüggő daganatos megbetegedések a gyakoribbak.


A rákos megbetegedések esetében országonként, illetve földrajzi egységenként is megfigyelhetők eltérések annak típusa szerint. Az Amerikai Egyesült Államokban a prosztata, illetve az emlő, Ausztráliában a szintén a prosztata, Japánban pedig a gyomorrák előfordulása a leggyakoribb. Afrika országaiban az emlő,  illetve a méhnyakrák előfordulási szintje a legmagasabb.  Ugyanakkor a daganattípusok ilyenforma eltérése megfigyelhető Európában is. Kelet-, illetve Dél-Európa esetében a tüdődaganat előfordulása áll az első helyen, míg Európa nyugati, illetve északi országaiban ugyanakkor az emlőrák fordul elő a legnagyobb gyakorisággal.  Noha vannak eltérések a megbetegedések típusát illetően, Európában – és benne Magyarországon is – a daganatos megbetegedések okozta halálozást a tüdőrák vezeti.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.