A stresszből mindenkinek elege van. Kevesen tudják viszont, hogy a stressz minden komoly teljesítmény motorja, sőt, nélküle egy hétig sem maradnánk életben.

Mi a stressz?

 • A stressz a szervezet reakciója bármilyen változásra, célja pedig, hogy alkalmazkodni tudjunk ezekhez a változásokhoz. A stressz az élet természetes velejárója, kiiktatása egyet jelentene az öngyilkossággal.
 • A fogalmat a 20. századi orvostudományban még kétféle értelemben is használták: a stressz egyszerre utalt a szervezetre ható külső körülményekre (például magas hőmérsékletre, erős ütésre), illetve az ezen körülmények hatására lezajló belső változásokra is.
 • A jelenleg általánosan elfogadott meghatározás szerint a stressz az, „amikor az ember úgy ítéli meg, hogy a környezetéből érkező megterhelés, kényszer vagy lehetőség meghaladja erőforrásait”.

Stresszorok, stresszválasz: a stressz összetevői


Összefoglaló néven stresszornak nevezik a szervezetre ható külső erőket, körülményeket, veszélyeztető környezeti hatásokat, stresszhelyzeteket (például fizikai sérüléseket, testi vagy lelki fenyegetettséget).


A stresszorokat több szempont alapján csoportosítják.


1. Az alapján, hogy mikor történik a kellemetlen, félelemkeltő esemény (már megtörtént, vagy csak később fog bekövetkezni), illetve hogy lehetőségünk van-e megküzdeni vele, a következő stresszorokat különböztetik meg:

 • Kár, veszteség: végleges, visszafordíthatatlan stresszor (például haláleset).
 • Fenyegetés: elővételezett veszteség vagy kár (például munkahelyi elbocsátástól való rettegés).
 • Kihívás: az illető képességeivel kapcsolatos stresszor (például túl magas munkahelyi kihívások)

 2. A stressz pozitív vagy negatív hatása alapján létezik:

 • Distressz: káros, kellemetlen, hosszabb távon testi-lelki egészségkárosodáshoz vezet.
 • Eustressz: nem káros, sőt elősegíti a fejlődést, mert a siker lehetősége cselekvésre buzdít.

3. A stresszorokat aszerint is megkülönböztetik, hogy az élet mely területét érintik. Ez alapján létezik például:

 • Házastársi stressz: a megromlott házastársi kapcsolat, családi konfliktusok többféleképpen is hozzájárulhatnak az egészség romlásához. A stressz egyrészt közvetlenül károsítja a szívet és az érrendszert, valamint az immunrendszer folyamatait, másrészt követett formában szorongást, depressziót, valamint egyéb egészségkárosító viselkedésformákat idézhet elő.
 • Munkahelyi stressz: számos olyan munkahelyi tényező létezik, amely a legtöbb munkavállaló számára stresszkeltő. Ezek lehetnek:

  • feladattal kapcsolatos stresszorok (például mennyiségi vagy minőségi alul-vagy túlterheltség)
  • munkakörnyezettel kapcsolatos stresszorok (például túlzsúfoltság)
  • szervezetben betöltött szereppel kapcsolatos stresszorok (például túl nagy felelősség, munkahelyi konfliktusok, vezetési stílus)
  • szervezeten kívülről érkező stresszorok (például a személyes meggyőződés és a vállalati politika közötti ellentétek)

Nem is gondolnánk, hogy egy számítógép előtt töltött munkanap milyen stresszt jelent a szervezetnek. Például a monitor vibrálása, a kényelmetlen szék, a beérkező információk feldolgozása folyamatos terhelést jelent izmainknak, agyunknak és lelkünknek is. Ilyenkor a szervezet rövid időn belül elfárad, csökken az agyi aktivitás és a teljesítmény is. Sokat segíthet, ha óránként felállunk a monitor mellől és sétálunk néhány percet.


A stresszre adott választ és a megküzdést szintén számos tényező befolyásolja. Fontos kérdés például, hogy az érintett számára mi jelent stresszt, személyisége alapján milyen csak rá jellemző módon reagál az őt ért stresszhelyzetre. Lényeges szempont az is, hogy ez a reakció megfelelő-e, vagyis segíti-e, vagy inkább hátráltatja őt a helyzettel való megküzdésben.


A stresszreakciót a személyiségbeli jegyek (például rugalmasság-merevség, érzékenység, önértékelés, önkontroll, az egyéni megküzdőképesség) mellett nagyban befolyásolja az immunrendszer állapota, a társas támogatottság vagy az, ha az érintett a problémák elől különböző egészségkárosító szokásokhoz menekül (például dohányzik vagy alkoholt fogyaszt). 

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.