Az esetek nagy részében nem nehéz felismerni az alacsony vércukorszint vagy hipoglikémia korai figyelmeztető jeleit. A tünetek a korábbi cikkünkben részletezett kezeléssel többnyire könnyen elháríthatók. Ha azonban a cukorbeteg vércukorszintje olyan alacsonyra süllyed, hogy eszméletét veszti vagy már nem tud jól nyelni, akkor glukagon injekcióra lesz szüksége. A glukagon nevű hormont, amely gyorsan megemeli a vércukorszintet, a hasnyálmirigy termeli. A glukagon injekció életet menthet, ezért fontos, hogy az érintett és közeli hozzátartozói megtanulják a használatát.


Kinek érdemes glukagont tartani magánál?


Érdemes glukagont tartania magánál, ha:

  • inzulint kap,
  • előfordult már, hogy jellegzetes tünetek nélkül esett le a vércukorszintje,
  • vércukorszintje már a figyelmeztető jelek felbukkanása előtt is nagyon alacsony (2 mmol/l alatti),
  • volt már eszméletvesztése alacsony vércukorszint miatt,
  • korábban is szorult már mások segítségére alacsony vércukorszintje miatt.

A glukagon injekciót orvos írhatja fel vényre. Érdemes otthonában és munkahelyén is tartania glukagon sürgősségi készletet. A készítményt a hűtőszekrény alsó részében célszerű tárolni, és időnként ellenőrizni kell a lejárati idejét.


A cukorbeteg környezetében élők felkészítése


A cukorbeteg környezetében élőknek mindenképpen tudniuk kell, hogy az érintett hol tartja a glukagont, illetve hogy hogyan kell az injekciót beadni.


Glukagon injekció beadása szükséges, ha a cukorbeteg:

  • eszméletét vesztette,
  • képtelen gyorsan felszívódó cukrot tartalmazó élelmiszert magához venni,
  • az állapota nem javult azután sem, hogy gyorsan felszívódó cukrot tartalmazó élelmiszert evett vagy ivott.

Ha lehetséges, az injekció beadása előtt mindenképpen meg kell mérni az érintett vércukorszintjét. A kezelést követően a vércukorszint rendeződik, és lassan a beteg fizikai állapota is helyreáll.


A glukagon beadását úgy gyakoroltathatja a környezetében élőkkel, ha megkéri őket, hogy néhány alkalommal ők adják be a szokásos dózisú inzulin injekciókat. Így sürgős esetben a glukagon injekciót is bátran használják majd.


A glukagon injekció használata


A glukagon készlet tartalmaz egy kis, fehér port (glukagon) tartalmazó üveget, valamint egy fecskendőt steril folyadékkal, melyet a glukagonnal össze kell keverni.


A glukagon injekció használatának lépései:


1. Pattintsa le a műanyag zárókupakot a glukagon ampulláról!


2. A tűről távolítsa el a tűsapkát! Szúrja át a tűt az üvegen lévő gumidugón, a fecskendő folyadéktartalmát nyomja a port tartalmazó üvegbe!


3. Óvatosan mozgassa az üveget, amíg a por teljesen fel nem oldódott a folyadékban, és az oldat tiszta nem lesz!


4. Az összes folyadékot szívja fel a fecskendőbe!


5. Fecskendezze az oldatot a combba! (Az injekciót általában a comb felső részébe adják be.) A beteget ezután fordítsa az oldalára, mert így megakadályozhatja a fulladást egy esetleges hányás esetén!


6. Az orvos vagy a mentőszemélyzet érkezésekor tájékoztassa őket, hogy a betegnek korábban glukagon injekciót adott!


7. Amint a beteg felébred, és biztonságosan tud nyelni, adjon neki gyorsan felszívódó cukrot tartalmazó élelmiszert (például üdítőitalt, narancslét), valamint egy lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmazó élelmiszert (például sajtot és sós kekszet, vagy szendvicset)! A glukagon beadásának részletes ismertetője megtalálható a készítmény betegtájékoztatójában. A vércukorszint rendeződése után bizonyos időre van szükség ahhoz, hogy az érintett állapota teljesen helyreálljon. A későbbiekben mindenképpen tájékoztatni kell a történtekről az érintett orvosát is.


Biztonsági figyelmeztetések


A glukagon biztonságos gyógyszer, nem áll fenn a veszélye annak, hogy egyszerre túl nagy mennyiséget fecskendezzenek be. Mindazonáltal glukagont csak sürgősségi esetekben, előzetes képzés után szabad használni. Bár voltak, akik a gyógyszer használata mellett általános allergiás reakciókról számoltak be, a súlyos mellékhatások ritkák (alkalmanként émelygés és hányás előfordulhat). Az üveg címkéjén szereplő lejárati dátum után viszont már nem szabad felhasználni a készletet.


Ha bármilyen kérdése van a készítmény használatával kapcsolatban, kérje orvosa, gyógyszerésze tanácsát.


Forrás: Magyar Diabetes Társaság

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.