A helyes fogmosás, táplálkozás és vitaminbevitel, a káros szenvedélyek – mint az alkohol vagy cigaretta mellőzése -, valamint a fogorvos rendszeres felkeresése, a szájüreg és fogak ellenőrzése segít megelőzni a fogszuvasodást, fogágybetegségeket, ebből kifolyólag pedig a fogak elvesztését.
A civilizált társadalmakban csaknem minden egyénnek van szuvas foga. Az első carieses (szuvas) fogak már a tejfogazatban is megjelenhetnek, akár 2 éves korban. A fejlett országokban a felnőtt lakosságra 18-20 éves kor között átlagosan 10 szuvas vagy tömött fog jellemző, 28-30 éves korra pedig ez a szám csak emelkedik. Természetesen az orális egészség nem egyenletesen oszlik el a társadalomban.

De mi is az a fogszuvasodás?

A fognak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, onnan a fog belsejében előrehaladó, lassú lefolyású folyamat a kemény fogszövetek helyrehozhatatlan roncsolásával. A fogszuvasodást előidéző okok folyamatos behatása a korona, majd a dentin és fogbél károsodását okozzák.
A kezdődő fogszuvasodás nem mindig látható szabad szemmel, jelezheti a fog hőmérsékleti változásra jelentkező érzékenység. Minél előbb mutassuk meg a fogorvosnak, aki a felülvizsgálat után javasolja a megfelelő kezelést (fogkrémet, fluorid tartalmú otthoni ecsetelőt, esetleg fogászati megelőző kezelést, továbbá megtanít minket a helyes fogmosásra).

Hogyan előzhető meg?
Már az első fogacskák előbújása után szoktathatjuk a gyermeket a gyakori, rágást igénylő táplálkozásra. A keményebb zöldségek – mint pl. a sárgarépa, karalábé fogyasztása erősíti az állkapcsot, ösztönöz a rágásra, ezáltal segíti a helyes szájüregi és fogfejlődést. Kerüljük a kiflicsücsök, kenyérhéj, keksz majszoltatását, csupa szénhidrát, nem sarkallja a babát a szájizmok használatára.

A legegészségesebb folyadék a víz. A vezetékes és a palackozott vizeket fluorral dúsítják, ezzel is támogatva a fogak egészségét. Ha lehet, teljesen iktassuk ki a cukros üdítőket, mézzel édesített teát. A saját kezűleg préselt vagy az üzletben vásárolt 100%-os gyümölcsleveket – savas kémhatásuk miatt- inkább 4:1 arányban vizezzük.
A gyermekkorban történő rendszeres és helyes fogmosásra szoktatás nagyon fontos, de ugyanilyen sokat nyom a latba a példamutatás, hiszen a gyermekek utánzással tanulnak. A szülőknek is érdekében áll, hogy gyermekeik megtanuljanak helyesen, alaposan fogat mosni. Amennyiben módunkban áll, akkor minél tovább, akár 10 éves korban is ellenőrizzük le, majd mossuk meg mi is kielégítően gyermekünk fogait.
4-6 éves korban kezdődik el a fogváltás, a helytelenül, nem rendszeresen tisztított, már előtört maradó fogaknál sokszor korai szuvasodás figyelhető meg. Akár van szuvas foga a gyereknek, akár nincs, mindenképp vigyük el évente minimum egyszer fogászati ellenőrzésre, ahol helyes fogmosási, fogápolási tanácsokkal látja el a fogorvos. Ajánlhatja az újonnan előtört rágófogak védelmében a barázdazárást, a nem megfelelően fejlődő állkapocs és a torlódott fogak esetén javasolhatja a későbbi fogszabályozást, de mindenekelőtt utat mutathat a helyes fogápolás elsajátításához.
A gyermekkorban kialakított helyes minta erősen rögzül az egyénben, mely segíti felnőttkorban is a szájüreg egészséges miliőjének és a fogak épségének-szépségének megtartásában, a jóleső táplálkozásban és vidám nevetésben.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.