Társai szerint is indokolatlanul aprólékos, saját magát az alapján ítéli meg, hogy mennyire képes egy adott feladatot teljesíteni: ő a perfekcionista ember. Habár alapvetően erény, ha valaki a tökéletességre törekszik, mégis ha túlzásba visszük, rengeteg egészségügyi hátránnyal járhat.

A tökéletességre, maximalizmusra törekvés társadalmi megítélése elég vegyes. Alapvetően erényként fogják fel, viszont ha túlzásba viszi valaki, az komoly pszichológiai problémára is utalhat. Munkában az emberek természetesen szeretik, ha kollégájuk minél precízebb abban, amit csinál. Viszont ha ez már a végletekig fokozódik és halasztódik a feladat befejezése csak azért, mert az illető nem bírja elengedni azt, amit csinál, az már terhet jelenthet a környezete számára. Perfekcionizmus annak a jelenségnek a neve, amikor az illető maga számára nagyon magas, sokszor teljesíthetetlen elvárásokat állít fel. Olyanokat, amelyek már a környezetének is indokolatlannak tűnnek. Példa erre, amikor egy autószerelő háromszor ellenőrzi a listáját, csak hogy mindent végrehajtott-e, majd megkéri egy másik kollégáját is, hogy tegye meg ugyanezt. Gyerekek esetében az ötösökre való kényszeresen törekbés például szintén erre a problémára utalhat.


Fotó: Chapendra


A perfekcionista embernél az önértékelés alapját az adja, hogy mennyire képes teljesíteni az adott feladatot vagy munkát. Mivel céljait teljesítőképességének határához igazítja, ezért sokszor előfordul, hogy nem tudja megvalósítani ezeket. Ekkor ezt bukásként éli meg, és ez gyakran akár depresszióhoz is vezethet. Mivel egyre jobbat akar kihozni magából, ezért folyamatosan elégedetlen. Viselkedése az életmódjára, egészségére is káros: szociális elszigetelődést, frusztrációt, evészavart, stresszt, álmatlanságot vagy akár rögeszmés-kényszeres személyiségzavart élhet meg.


A kiváltó okok nem tisztázottak, a jelenség visszavezethető például veleszületett személyiségjegyekre vagy félreértelmezett szülői nevelésre is. Ilyen például, amikor a jó jegyért való dicséretet úgy értelmezi a gyerek, hogy csak akkor büszkék rá, ha jól teljesít. Ez azonban összetett probléma és sok további ok lehet még a háttérben. Ezzel a karakterjeggyel rendelkezőknek érdemes szakember segítségét kérni. A kezelésen igyekeznek a pácienssel reális célokat felállítani, a nyomasztó feladatok elvégzését kisebb lépésekbe tagolni, illetve szembesíteni őt a bukás iránti félelmével. Fontos, hogy az egyén beismerje: mindenki tévedhet, és hogy a hibák azért vannak, hogy tanuljunk belőlük.


Forrás:


Healthline


The Centre for Clinical Interventions

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.