A szív- és érrendszeri megbetegedések vezető haláloknak számítanak ma Magyarországon: a 2010-es adatok alapján az összes halálozás 50,5 százalékát ugyanis keringési zavar okozta. A februárban hatályba lépő transz-zsírsav rendelet éppen ezeket a mutatókat szeretné javítani. A kelet-, illetve közép-európai régióban Magyarország elsőként szabályozza az élelmiszerek transz-zsírsav tartalmát, egészségi állapotunk érdekében azonban természetesen nekünk, fogyasztóknak is tennünk kell.


Túl sok transz-zsírt fogyaszt az átlag magyar


Kutatások alapján már napi 5 gramm transz-zsírsav (angolul trans fatty acid vagy rövidítve TFA) bevitelével jelentősen megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.   A vizsgált adatok szerint ugyanis 23 százalékkal gyakoribbak a keringési problémák azok körében, akik több mint napi 5 gramm transz-zsírsavat fogyasztanak, mint azok között, akik ennél kevesebbet. A magyar átlag sajnos már a kockázatosnak tartott 5 gramm/nap érték feletti fogyasztók táborát erősíti: a többség 6,8 gramm transz-zsírsavat visz be a szervezetébe naponta. Az OÉTI 2012-es kutatása alapján volt olyan válaszadó is, aki a határérték tízszeresét, akár 50,8 gramm TFA-t is elfogyaszthatott a vizsgált időszakban.


Mit ajánl a WHO és mit tesz az EU?


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aktuális cselekvési tervében kiemelt szerepet kap a transz-zsírsavak csökkentése. A WHO elsődleges célja az, hogy a bizonyítottan káros transz-zsírsav vegyületek helyére többszörösen telítetlen zsírsavak kerüljenek a gyártás során. Az ipari előállítású transz-zsírsavakat tartalmazó zsírok és olajok használatát tehát alapvetően korlátoznák, illetve felügyelnék azt is, hogy milyen jellegű ipari zsiradékok kerülnek majd a különféle, tradicionális és gyorséttermek által feltálalt ételekbe.


A mai napig csupán két EU-tagállamban van transz-zsírsavakra vonatkozó rendeletet, ezek azonban látványos eredményeket hoztak pár év leforgása alatt. A 2004-es dán jogszabály bevezetése után három évvel  20 százalékkal csökkentek a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, illetve a korábbi  naponkénti 5 gramm transz-zsírsav fogyasztás napi 1 grammra csökkent. Hasonló mértékű javulás Magyarország esetében azt jelentené, hogy 6000 ember életét lehetne megmenteni minden egyes évben.


Milyen rendeletre számíthatunk Magyarországon?


Hazánkban 2014 februárjától lesz hatályos a transz-zsírsav rendelet. A hatásosnak bizonyuló dán, illetve osztrák példát követve a szabályozás kötelezi az élelmiszeripari gyártókat arra, hogy maximalizálják a transz-zsírsavak mennyiségét termékeikben:

  • az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot
  • ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 20 százalék, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 4 grammot, vagy
  • ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3 százalék, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot.

Fontos még tudni, hogy ez a rendelet az összes, Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerre érvényes. Így nemcsak az itthon előállított élelmiszerek, hanem a külföldről importált termékek gyártóinak is garantálni kell a fenti értékeket. A rendelet februári hatályba lépésétől kezdve a gyártók már csak a rendeletnek megfelelő transz-zsírsav tartalmú élelmiszereket állíthatnak elő. A 2015 februárjáig tartó egy éves türelmi időszakban azonban még lehetnek a polcokon olyan termékek, amelyeket 2014 februárja előtt gyártottak, és amelyek így a megengedettnél több transz-zsírsavat tartalmaznak.


A rendelettel 6000 ember életét lehetne megmenteni minden Magyarországon egyes évben.


Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) eddig 700 élelmiszert vizsgált be transz-zsírsav tartalom szempontjából. Ezek az adatok egy nyilvános és folyamatosan frissülő listán érhetőek el a lakosság számára.  A hatályos rendelet értelmében a fővárosi és megyei kormányhivatalok negyedévente jelentést tesznek majd az élelmiszerek transz-zsírsav tartalmára vonatkozó ellenőrzések eredményéről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBiH), amely az adatokat összesítve továbbítja azt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal számára.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.