A  túlsúly  és az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fő okozói, de ez nem zárja ki azt, hogy normális testsúlyú és alultáplált ember is lehet cukorbeteg.

Hogyan hat a túlsúly a cukorbetegségre?


A mozgásszegény életmód és kalóriában gazdag étkezés miatt a szervezet nagy mennyiségben termeli a cukor lebontásához szükséges inzulint, amire idővel már nem reagál megfelelően, így inzulinrezisztencia jön létre, de később akár a teljes inzulintermelés leállhat. Étrendi és gyógyszeres kezeléssel sokáig karban tartható a vércukorszint, de előbb-utóbb az inzulin pótlására is szükség lehet.Hogyan hat a kezelés a túlsúlyra?


A tablettás és az inzulinkezelés alatt is tovább hízhatnak a cukorbetegek. Ennek oka lehet a helytelen életmód, ám maga a terápia is hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz. Különösen akkor fordul ez elő, amikor az adagolt inzulin hatása nem egyenletes, így a beteg kalória- és szénhidrátdús kisétkezésekre kényszerül azért, hogy elkerülje a túlságosan alacsony vércukorszintet. A modern inzulinok esetében a szakemberek ugyanakkor egyenletesebb hatást és kisebb súlygyarapodás tapasztalnak, mint a hagyományosaknál. Fontos tudni, hogy a cukorbetegek étrendjének kialakítása, a fogyás elősegítése nem egyszerű feladat, ezért mindenképpen szükség van szakember segítségére, az étkezés és a gyógyszerezés területén egyaránt.


Sovány ember is lehet cukorbeteg


Félrevezető az a feltételezés, a túlsúly az egyedüli oka a 2-es típusú diabétesz kialakulásának. A túlsúlyon kívül más tényezők is növelhetik a cukorbetegség kockázatát:

  • öregedés
  • terhességi cukorbetegség
  • genetika
  • alultápláltság
  • szociális környezet
  • családi kórtörténet

A fenti tévhit hatására a nem túlsúlyos emberek sokszor azt hiszik, hogy ők nem is lehetnek cukorbetegek, és emiatt a betegség esetleges tünetei elkerülhetik a figyelmüket. Éppen emiatt fontos, hogy a diabétesz jeleit minél hamarabb észrevegyük, és megelőzhessük az olyan súlyos és hosszú távú szövődményeket, mint a vakság, a veseelégtelenség vagy a fekélyesedés miatti végtag amputáció.


Forrás: MACOSZ

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.