A rákos betegségek közül az orvosilag legeredményesebben szűrhető megbetegedések közé a vastagbéldaganatok és a végbéldaganatok tartoznak. Ezen tumorok szűrésének egyik legfontosabb célja, hogy a kialakuló daganatos betegségeket a szakemberek még időben, panaszmentes állapotban felfedezzék és a lehetséges elváltozásokat hamar kezeljék.

A páciens vizsgálata a kórelőzmény áttekintésével kezdődik, ezt követően a vastagbél szűrését az ürülékben szabad szemmel nem látható esetleges vér jelenlétét laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzik. Mivel a daganat nem okoz állandó vérzést, a szűrés kedvező eredménye, vagyis hogy nem véres a bélsár, még nem zárja ki a tumort. Ugyanakkor a vérzés sem csak a daganat miatt lehetséges. Van, hogy a vér az aranyérből vagy polipból származik.

A különféle laboratóriumi vizsgálatok mellett pontos kórképet a szakemberek vastagbéltükrözéssel, vagyis kolonoszkópiával is kaphatnak, amely jelenleg a legpontosabb vastagbél vizsgálat. A tükrözéssel korán felismerhetik a vastagbéldaganatot. Ez a fajta vizsgálat a leghatékonyabb módszer a tumor korai diagnózisára, amellyel szintén könnyen felismerhető a polip, a bélfali sérv és a gyulladás is. Arról már korábban is tettünk említést, hogy a bélben hamar felfedezett és idejében eltávolított polipok megelőzik a vastagbéldaganat létrejöttét. Fontos hangsúlyozni, hogy a korai rákok, vagyis amelyek tüneteket és panaszokat még nem okoznak, szintén felismerhetők. Orvosi tapasztalatok alapján ezek a megbetegedések gyakorlatilag majdnem 100 százalékban gyógyíthatók.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.