Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után a vízipipa a második leggyakrabban használt dohánytermék, ami a tévhitekkel ellentétben szintén káros az egészségre.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentésében már 2005-ben felhívta a figyelmet a vízipipa használatára, károsságára, a hozzá kapcsolható tájékoztatás fontosságára.


Az elmúlt évek felmérései alapján látható, hogy az Európai régió országaiban, köztük hazánkban is, a vízipipa használat gyakorisága emelkedik. Egy 2012-es felnőtt dohányzásfelmérés során a megkérdezett 18 év feletti felnőttek közül nem volt olyan, aki rendszeresen használt volna vízipipát, azonban ez az arány 2013-ra 0,22 százalékra emelkedett.


Kép: Michael Summer


A fiatalok körében, a vízipipa használat egyre terjedő gyakoriságát már egy 2012-es felmérés eredményei is alátámasztották. 2012-ben a fiatalok 19 százaléka, 2013-ban 17 százaléka használt vízipipát.


Milyen fajtái vannak a vízipipa dohánynak?


Ahogy a vízipipa elnevezése, úgy a típusai is nagyon változatosak. A vízipipa dohány régiótól függően különböző alakban, méretben, kiszerelésben kapható.


A vízipipa elnevezése is régiótól függ. Az Ashisha”, a „boory” vagy a „goza” elsősorban Egyiptomra és Szaud-Arábiára jellemző. A „narghile”, a „nargile” vagy az „arghile” kifejezést főként Izraelben, Jordániában, Libanonban és Szíriában használják. „Hookah”-ként nevezik Afrika országaiban és Indiában, valamint „hubble-bubble”-ként különböző egyéb régiókban.


A vízipipát használók többféle dohányt égethetnek el és egyéb termékeket, például kőőrleményt (Shiazo, Shisharoma) használhatnak a vízipipázás során. A keletkezett füst nikotintartalma függ attól, hogy vízipipa dohányt égetnek-e, illetve abból milyen típust használnak.


A moassel 30 százalékban dohányt és 70 vagy annál kevesebb százalékban mézet, cukornádat és különböző ízesítőket - például alma, mangó, banán, eper, narancs, szőlő, cappuccino - tartalmaz. A jurak 30 százalék dohányt, 50 százalék nádcukorlevet, 20-25 százalék fűszert és szárított gyümölcsöket tartalmaz, azonban lehet ízesítés nélküli is kapni. A tumbak vagy ajami tiszta, sötét dohány.


Ízesített kontra tiszta vízipipa dohány


Az ízesített dohányhoz képest az ízesítetlen egy grammjában 10-szer nagyobb a nikotin tartalom. Az egy vízipipa használat alatt elfogyasztott ízesített dohány a cigarettával összehasonlítva 65 míg az ízesítetlen dohány 700 olyan cigarettának felel meg, amiben 1,2mg/cigaretta a nikotin tartalom.


Kerüljük el a nikotinfüggőséget!


A nikotin bizonyítottan egészségkárosító és erős függőséget okozó szer, ami a szervezetbe kerülve önmagában is káros az egészségre, mérgezést okozhat. Továbbá nem csupán a nikotinfüggőség kialakulásáért, illetve fenntartásáért felelős, de aktív szerepet játszik az érelmeszesedés, a szívinfarktus kialakulásában is. Ugyancsak szerepe van a daganatok kialakulásában és növekedésében, felelős az áttétek képződéséért.


A leszokáshoz szakszerű segítség az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben működő Leszokás Támogatási Módszertani Központban igényelhető a 06 80 44 20 44-as telefonszámon.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.