Nem igaz, hogy a vízipipa egészségesebb a többi dohányterméknél, hiszen a tévhittel ellentétben a nikotin legnagyobb mennyisége megmarad a beszívott füstben! Akik rendszeresen, azaz naponta vízipipáznak, azok a függőség jeleit mutatják.

Kép: Joi Ito


A vízipipa füstje is ártalmas!


Egy 2007-ben készített összefoglaló tanulmány igazolta, hogy a tévhittel ellentétben a nikotin legnagyobb mennyisége - több mint 2 mg egy használat során - megmarad a beszívott füstben. Fontos megjegyezni azonban, hogy a dohányos a kívánt hatás elérése érdekében annyi füstöt szív be, amivel fedezni tudja a függősége miatt megszokott nikotinmennyiséget. Így a több füsttel, több mérgező vegyület kerül a szervezetébe.


Egy 2009-es kutatás eredményei alapján a vízipipázás első 5 percében négyszer akkora szén-monoxid szint- emelkedés mutatható ki a véráramban, mint egy cigaretta elszívása esetén. A WHO jelentése szerint egy teljes vízipipa használat alatt annyi füst jut a szervezetbe, amennyit egy cigarettázó 100 vagy ennél is több cigaretta elszívása során lélegez be.


A rendszeres vízipipa használat is függőséghez vezet!


A 2007-ben készített összefoglaló tanulmány eredményei szerint a naponta vízipipázók - akik 1-10-szer töltik a vízipipát - 10 cigaretta elszívásával megegyező nikotin mennyiséggel, míg egy alkalmi vízipipázó körülbelül. 2 cigarettának megfelelő nikotinmennyiséggel mérgezik a szervezetüket.


Ki számít nikotinfüggőnek?


Nikotinfüggőnek tekinthető, aki 5 vagy annál több cigarettát szív naponta. A jelenlegi tanulmányok alapján elmondható, hogy a naponta vízipipázók a függőségi jeleit mutatják, hiszen 10 cigarettával megegyező mennyiségű nikotint juttatnak a szervezetükbe. Az alkalmi vízipipázók ugyan nem számítanak függőnek, hiszen 24 óra alatt 4 cigarettával megegyező mennyiségű nikotint juttatnak a szervezetükbe. Ettől függetlenül fokozottan veszélyeztetettek, mert függővé válhatnak.


Tudta, hogy a vízipipával kapcsolatos tévhitek kialakulása a 16. századra vezethetőek vissza?


Indiában az I. Akbar uralkodása alatt élt orvos, Hakim Abul Fath állította először tévesen, hogy a vízipipa füstje ártalmatlanná válhat, ha átszűrődik egy szűk, vízzel teli tartályon. Ez a tévhit széles körben elterjedt, és sajnos mai napig él a fogyasztók körében.


Szakszerű segítség a leszokáshoz az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben működő Leszokás Támogatási Módszertani Központban igényelhető a 06 80 44 20 44-as telefonszámon.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.