A vegyészek nagy csodákra képesek. Ennek bizonyítéka a 60-as években megálmodott, majd megalkotott aceszulfám-K édesítőszer, amely a kálium és egy szerves sav kombinációja, és mintegy 130-200-szor édesebb a cukornál. Az élelmiszerek címkéjén E 950-es számmal ellátott anyagot az Európai Unió illetékes szakbizottsága teljesen biztonságosnak ítélte.

Micsoda örömöt érezhetett az a két tudós a 60-as években, akik végre valahára, bizonyára sok év kemény munkája után előállította a mára aceszulfám-K-ként megismert édesítőt. Munkájukkal sokaknak könnyítették meg az életét, hiszen az E 950-es számmal jelölt vegyület körülbelül 130-200-szor édesebb a hagyományos cukornál, nem bomlik le, ezért úgy távozik, ahogy elfogyasztottuk. „Ezt a tulajdonságát a fogyókúrázók szeretik leginkább, hiszen nem juttat plusz energiát a szervezetbe. - mondja dr. Lugasi Andrea a Budapesti Gazdasági Főiskola Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Vendéglátás Intézeti tanszékének vezetője. „Az aceszulfám-K nem emeli meg a vércukorszintet, így a cukorbetegek anélkül édesíthetnek vele, hogy bele kellene számolniuk az étrendjükbe a felhasznált mennyiséget, de főzéshez és sütéshez is bátran használható, hiszen jól bírja a hőt.”


Kép: flickr.com/Shreveport-Bossier Convention and Tourist Bureau


Megtalálható az áruházak polcain az aceszulfám-K?


Az aceszulfám-K talán ezeknek az előnyös tulajdonságainak is köszönhetően a szaharin, az aszpartám és ciklamát mellett egyike a négy legelterjedtebb intenzív édesítőszernek. „Nehezen fogunk ugyanakkor tisztán aceszulfám-K tartalmú élelmiszerekre bukkanni, miközben az áruházak polcain kutakodunk.”- mondja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Tudományos Bizottságának elnöke. „Ezt az édesítőt ugyanis csak ritkán használják önállóan, így leginkább aszpartammal vagy más édesítőkkel együtt kombináltan, különböző fantázia neveken találkozhatunk vele.” Szűcs Zsuzsanna szerint az ilyen társításokban, akár egy jó házasságban, az alkotóelemek előnyös tulajdonságait igyekeznek ötvözni, a nem túl előnyös jellemzőket pedig háttérbe szorítani. Ha többféle édesítőszert alkalmaznak egyszerre, mindegyikből kevesebbet kell használniuk ugyanolyan édes íz biztosításához, mintha ha külön-külön édesítenének velük, mivel jelentősen felerősítik egymás édesítőerejét. De a vegyészek szeme előtt leginkább az a cél lebeg, hogy a kiváló tulajdonságok mellett a cukor tiszta édes ízéhez hasonlót kapjanak.


Vajon tényleg biztonságos az aceszulfám-k?


„Az Európai Unió illetékes szerve biztonságosnak nyilvánította az aceszulfám-K-t azzal a kikötéssel, hogy az elfogadható napi bevitel mennyiségét ne lépjük túl.” –mondja Szűcs Zsuzsanna. Ez az érték az aceszulfám-K esetén 0-9 mg/testtömeg kg, amit viszont annyira körültekintően határoztak meg, hogy még akkor sem okozna egészségkárosodást, ha minden egyes napon bevinnénk a szervezetünkbe az engedélyezett maximális mennyiséget. De jó, ha tudjuk, ezt az értéket kiegyensúlyozott táplálkozás esetén szinte lehetetlen elérni. Az adagolásnál ugyanakkor az aceszulfám-K erős édesítő hatása miatt nagyon kell figyelni, hiszen már nagyon-nagyon pici mennyiség is elegendő lehet belőle. Segíthetnek a címkék is a tájékozódásban: ezeken ugyanis megtalálhatjuk, hogy hány csepp vagy tabletta pontosan mennyi cukornak felel meg.”


De konkrétan milyen élelmiszerekben találhatunk aceszulfám-K-t a címkén?


Az édesítőszerek, így az aceszulfám-K is csak a Magyar Élelmiszerkönyvbenfelsorolt élelmiszerekhez, az ott megadott mennyiségben használható fel, kizárólag édesítési célokra. De hogy milyen termékek is szerepelnek itt? Összeszedtük…


1. Csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélkül előállított:


  <li><strong>alkoholmentes italok</strong> (például <strong>a víz-, tej- és gyümölcslé alapú italok),</strong></li>
  <li><strong>desszertek</strong> (például a gabona alapú <strong>desszertek, rágcsálnivalók, tej- és tejtermékalapú készítmények),</strong><strong> </strong></li>
  <li><strong>édességek és egyéb termékek</strong> (például a kakaó- vagy szárítottgyümölcs-alapú édességek vagy a keményítőalapú édességek, a tartós lisztes készítmények, pudingporok vagy süteményporok).</li>

2. De aceszulfám-K-t tartalmú termékekre bukkanhatunk akkor is, ha


  <li>Csökkentett energiatartalmú illetve cukormentes <strong>lekvárokat, dzsemeket, zseléket</strong></li>
  <li>Édes-savanyú <strong>gyümölcs- és zöldségkonzerveket</strong></li>
  <li>Édes-savanyú <strong>hal, tengeri gyümölcs konzerveket</strong></li>
  <li><strong>Hidegkonyhai készítményeket, mustárokat, szószokat </strong></li>
  <li><strong>Alkoholos italokat</strong> vásárolunk.</li>

Az édesítőszert a fent felsorolt termékeken kívül fogkrémekben, szájvizekben, gyógyszerekben is használják.


Forrás:  Magyar Élelmiszerkönyv, Tudatos Vásárló Nemzetközi Édesítőszer Szövetség


Az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerek szerepe és előnyei, Új Diéta, a magyar dietetikusok lapja (5/6.sz.)

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.