Hatvan pszichiátriai beteg ellátására van lehetőség abban a szárnyban, amelyet néhány éve vettek birtokba a Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály betegei a nagykállói Sántha Kálmán Szakkórházban.

Nagyon sok olyan kiszolgálóhelyiség épült az új épületben, amely a mozgásban, szociális készségek fejlesztésében, kreativitásban, különböző tevékenységek újraépítésében, gyakorlásában segíti a betegeket, hogy visszailleszkedhessenek a mindennapi életbe. A rehabilitáció útján fontos lépéseket tesznek előre a betegek. Aktívan fejlődnek, megszokták, hogy a nap minden szakaszában van elfoglaltságuk, olyan ez, mintha dolgoznának. De ez is volt a cél, a központ úgy épült meg a két, „kreatív” és „hotel” szárnyával, hogy segítse a napirend és az időbeosztás kialakítását, s lehetőség nyíljon a különböző foglalkozásokra - mutatta be az épületet, a benne folyó terápiás munkát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház telephelyi orvosigazgató-helyettes dr. Erdélyi Ágnes pszichiáter főorvos.

Az Általános Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályon a pszichiátriai zavarok heveny szakaszán átesett betegek rehabilitációja történik. Erdélyi Ágnes az itt folyó gyógyításról elmondta: a rehabilitációs tevékenységben a gyógyszeres terápiák mellett szocio- és pszichoterápiás eljárásokat alkalmazunk magasan kvalifikált team segítségével, melynek tagjai: rehabilitációs főorvos, pszichológus, diplomás ápolók, szociális munkás, gyógyfoglalkoztató, dietetikus, gyógytornász, zeneterapeuta, szakápolók, de van fazekas mesterünk is. A betegek kezelése egyénre szabott terápiás terv alapján történik, mellyel segítséget nyújtunk az önálló életvitel kialakításához, a szükséges készségek, képességek elsajátításához, gyakorlati megvalósításához.

Ehhez nagy segítséget jelent a fazekas műhely is, ahol Nyilas Sándor fazekas mester foglalkozik minden nap az alkotást megízlelő betegekkel. Van, aki el sem tudja képzelni, hogy ne itt kezdje a reggeli torna után a napot. Minden nap alkot valamit, van, hogy csak egy agyag golyót, de van, hogy akár egy kis szobrocska is elkészül.

Itt a terápiás cél, hogy a beteg az alkotás folyamatában, sikerélményt megélve kimozduljon a betegsége börtönéből, értékesnek érezhesse magát, aki képes maradandót is alkotni.

A műhelyben halk zene szól, mindenki belemélyed a saját munkájába. Valami alakul a szorgos kezek között, van, hogy újra masszává gyúródik, de senki sem adja fel. Újra készül, megint kibontakozik az agyagból valami, és ilyenkor határtalan az öröm. Itt az is mosolyog, akinek az arcán a folyosón, a kórteremben soha nem látnak örömöt.

A műhely szigorú mestere Nyilas Sándor szeretettel, de határozottan irányítja a betegeket. Érezni, hogy olyan szál fűzi össze a foglalkoztatót a beteggel, melyet nehéz lenne szavakba önteni. A bizalom, az odafigyelés, az alkotás létrehoz egy olyan állapotot, ahol a beteg képes fókuszáltan koncentrálni, ahol átléphet egy olyan világba, ahol nem a betegségére, hanem valami egészen csodálatosra, a formálódó alkotására figyelhet.

Nyilas Sándor szerint az alkotás megtapasztalása nagyon fontos a betegeknek. Mint mondta, a legszebb pillanatok azok, amikor kinyílik a kemence ajtaja és kivehetik a mázas alkotásukat, sokszor hitetlenkedve azon, hogy mennyire másra számítottak. Ez a koronája a munkának, gyakran a kész alkotás felülmúlja mindnyájunk elképzelését- mutatja büszkén a mester a kemencében kiégetett alkotásokat.

A betegek alkotás közben nem nagyon szeretnek beszélni, de mégis büszkén mutatják, éppen hol tartanak és mi lesz belőle. István mindennap ott ül a munkaasztalnál, szerinte nem is a végeredmény a fontos, hanem az oda vezető út, ami tele van meglepetéssel, hiszen az agyag nem mindig úgy viselkedik, ahogy az alkotója kívánja.

Nemrég jubileumra készültek, a másik tagkórház 120 éves fennállásának ünnepére. Tavaly a Sántha Kálmán Szakkórház volt 120 éves, akkor is a műhely betegei készítettek ajándékokat a vendégeknek, most is sorra jönnek ki a kemencéből a kis csuprok, melybe a megye egyik jellegzetes terméke a penyigei szilvalekvár kerül. Ki tudja kinek az asztalán, konyhájában köt majd ki az alkotás, mely magába zárja alkotójának összes örömét, bánatát, életútját az agyagba égett kezek mozdulataival.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.