Az nem meglepő, hogy egy agyonhajszolt időszak után a szervezetünk fellázad, és ha magunktól nem akarunk pihenni, egy kiadós betegséggel kényszerít ágyba minket. De vajon a gerincbetegségnek és a derékfájdalomnak is lehet lelki háttere? Stoll Dániel Pétert, az Országos Gerincgyógyászati Központ pszichológusát kérdeztük.

Miért érzünk derék és hátfájdalmat?


A gerincbetegségeket és derékfájdalmat leginkább a váz és izomrendszerrel kapcsolatos tünetek mentén lehet leírni, amely megértéséhez először a fájdalom fogalmát kell, hogy körüljárjuk. A fájdalom szemléletes megjelenítéséhez képzeljünk el egy sokemeletes házat. A ház ez esetben szervezetünk szimbóluma, amelyet behálóznak az idegrendszerünk ”elektromos vezetékei” melyek az alsóbb szintek információit a legfelsőbb emeleten található központi irodába, a központi idegrendszerbe továbbítják. A bőrünk felszínén és a mélyebb szövetekben található fájdalomérző idegsejtek úgy működnek, mint a kapucsengő, ha megvágjuk az ujjunkat, azzal megnyomjuk alul a gombot, a fölső lakásban pedig megszólal a csengő. Ha meghalljuk, rögtön reagálunk azzal, hogy fölvesszük a kagylót, azaz a fájdalomérzet automatikusan magára vonja a figyelmünket.


Kép: flickr.com/Emily 


Nem lehetnénk el inkább fájdalom nélkül?


A fájdalom alapvetően egy nagyon jó és fontos funkciója a szervezetnek, ami segít minket a túlélésben. Ha megégettük az ujjunkat figyelmeztet, hogy többé ne nyúljunk a tűzhöz, de azt is mutatja, hogy bizony baj történt, ami kezelést igényel.


Ezek szerint minden fájdalom hasznos?


A hosszantartó, nem csillapodó krónikus fájdalomnak már nincsen többé az életet közvetlenül szolgáló funkciója, szervezeti szempontból haszontalan, jelentősége pszichológiai szempontból vizsgálható.


A csengős példánál maradva ilyenkor beragad a csengő?


Igen. Ha kinézünk az ablakon, látjuk, hogy senki nem nyomja a gombot, mintha az idegrendszerbe ragadt volna ez az impulzus.  De képzeljük, el, hogy milyen egy olyan lakásban élni, ahol folyamatosan szól a csengő! Ilyenkor az ember ingerlékeny lesz, nem tudunk dolgozni és aludni, hosszú távon pedig akár depressziósok is lehetünk tőle.


Hogyan képzeljük el, ha mindez a gerincben történik?


A gerincdeformitás kialakulásában a helytelen testtartás, a gerincterhelő életmód mellett a pszichológiai tényezők is nagyon fontos szerepet játszanak. A krónikus, hosszan elhúzódó fájdalomnál nagyon nehéz megmondani, hogy mi volt előbb, a pszichológiai tényező vagy a gerinc elváltozása. Ezt mutatja be egy nagyszerű amerikai kísérlet, amit az ezredforduló tájékán végzett Marras és munkacsoportja. A kutatás során a vizsgálati személyeket két csoportra osztották. Mindkét csoportban ugyanazt az emelési feladatot kellett végezniük, miközben különböző műszerekkel mérték a hátizmaikban kialakuló feszültséget. A két csoport közötti különbség az volt, hogy míg az egyiknek, egy tündéri vizsgálatvezetője volt, aki folyamatosan biztatta őket, és azt mondta, hogy plusz pénzt kapnak, nagyszerűen csinálják, nagyon ügyesek, addig a másik vizsgálatvezető egy kiállhatatlan alak volt, aki végig szidta a vizsgálati személyeket. Az eredmény azt mutatta, hogy a stresszes csoportban sokkal nagyobb volt az általános izomaktivitás, amelynek következtében az egyszerű emelés is jobban megterhelte a hátukat.


Az, hogy valaki stresszes a munkahelyén hogyan vezethet porckorongsérvhez?


Azok az izmok, amik a gerincoszlopot tartják és a helyes testtartásért felelősek, feszültség hatására összehúzódnak. Ezzel alapvetően nincs is baj, de ha ez hosszabb távon, akár kis mértékben fennáll, az izomfájdalomhoz vezethet és mivel a csigolyák közötti nyomás megnövekszik, elváltozásokat hozhat létre a gerinc bizonyos struktúráiban. A szegény porckorong egy idő után nem bírja tovább a nyomást, kitüremkedik és sérv lesz belőle. És bár évekkel ezelőtt megmosolyogtak minket, hogy egy rossz házasságból hogyan lehet porckorongsérv, a kutatások igazolták, hogy a krónikus stressznek nevezett jelenség igenis szerepet játszik a kialakulásában.


A folyamat működik visszafelé is? Azaz, ha megszűnik a feszültég, megszűnik a porckorongsérv és megszűnik a fájdalom?


A test teszi a dolgát. Egy kitüremkedett porckorong például a természetes öngyógyító folyamatok révén néhány hét alatt képes visszahúzódni, gyógyulni. Mégis gyakran ennek ellenére folyamatosan érezzük a fájdalmat, mert a szervezetben rögzült a fájdalomérzet. A kezelés során ilyenkor arra tanítjuk az idegrendszert, hogy ne fájjon, ezt a folyamatot hívjuk dekondícionálásnak. Először is szépen lassan el kezdjük terhelni a fájó hátat, hiszen a fájdalom ilyenkor nem más, mint kondicionált impulzus, maga a beragadt csengő! Utána pedig relaxációs technikákkal és egyéb módszerekkel arra is megtanítjuk a beteget, hogy mit kezdjen a stresszel. Ha ugyanis a jól sikerült operáció után visszakerül az eredeti közegébe, ahol például utálja a munkáját, ami érzelmileg teljesen leterheli, akkor később nagy eséllyel jelentkezhetnek újabb tünetek, mint a krónikus izomfeszültség, ami miatt máshol képződik majd egy újabb sérv.


Hogyan kerülhetjük a gerincbetegségek kialakulását?


Először is húzzuk meg az életünkben a határokat! Sokszor kegyetlen mércéknek igyekszünk megfelelni, túlzott mértékben alárendeljük magunkat mások akaratának és szükségleteinek, amivel túlterheljük saját magukat. Tanuljunk meg nemet mondani és egy kicsit önzőnek lenni, azaz vállaljunk felelősséget a saját szükségleteinkért és bízzunk másokban is annyira, hogy emiatt nem büntetnek meg minket! Másodszor legyünk mindig nyitottak az új dolgokra, lehetőségekre! Sok elakadás abból származik, hogy bár változáshoz érkezik az ember, nem képes meghaladni önmagát, mert a régi berögződések rabja. Fontos újragondolnunk a céljainkat, vágyainkat, újra és újra kitalálni önmagunkat. Harmadsorban tanuljunk meg különböző relaxációs gyakorlatokat, gondozzuk lelki életünket, ahogyan a testünket gondozzuk vitaminokkal és kozmetikumokkal, ugyanez jár a lelki életnek is! Negyedszer tanuljunk meg elengedni dolgokat! A gyász az emberi létezés velejárója. Gyászolni szabad, fájdalmat érezni lehet, de el kell, hogy jussunk a megbékélés szakaszába. Több páciensünk nehezen birkózik meg ezzel a folyamattal, önmagát bünteti a vélt hibákért, fel nem oldott konfliktusok miatt. Ha tüneteink jelentkeznek, akkor gondolkozzunk el azok pszichológiai vonatkozásain, és ha már vannak pszichológusok, használjuk ki a lehetőséget, és kérjük ki szakember javaslatát!

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.