A tej és a tejtermékek alapvető fehérjeforrásaink, az emberi szervezet számára szükséges arányban tartalmazzák az összes esszenciális (nélkülözhetetlen, azaz csak táplálék útján biztosítható) aminosavat.
E termékcsoport megfelelő mennyiségű fogyasztása hozzájárul a szervezet napi B2-, B6-, B12-, A-vitamin-, cink-, magnézium-, és kalciumigényének fedezéséhez. Az ásványi anyagok közül kiemelt fontosságú a kalcium (Ca), amely részt vesz a csontok és a fogak képzésében, a véralvadás és a vérnyomás szabályozásában, valamint az idegrendszer zavartalan működésében. Segíti az izmok összehúzódását és ellazítását, valamint az idegi impulzusok továbbítását, hiánya kifáradáshoz és izomgörcsökhöz vezethet. A kalcium felszívódása a különböző élelmiszerekből 20–40 százalék között mozog, amelyet számtalan tényező befolyásol:
Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a szervezet kalciumszükségletének – amely felnőttkorban 800–1000 mg/nap – 75 százalékát a tej- és tejtermékek fedezik. Egyéb táplálékok közül viszonylag nagy mennyiségű kalciumot tartalmaznak az olajos magvak, a száraz hüvelyesek, a zöldségek közül a kelkáposzta, a gyümölcsök közül a banán, valamint a halak és a különböző ásványvizek is. Kutatói állásfoglalás szerint a kalcium a csontokba csak körülbelül 25–30 éves korig épül be, ezért különösen fontos, hogy gyermekkorban, a növekedés idején rendszeresen kerüljön a szervezetbe megfelelő mennyiségben, 30 éves kor után pedig azért, hogy a csontállomány kalcium tartalmát megőrizzük.
Tanácsok a mindennapokra
- Fél liter sovány tejet vagy azzal egyenértékű kefirt, joghurtot, gyümölcsjoghurtot, sajtot illetve tehéntúrót mindennap kell fogyasztani.
- Változatosan fogyasszon tejet, savanyított tejtermékeket (aludttej, kefir, joghurt, gyümölcsjoghurt) és sovány sajtot, túrót.
Néhány tipp és ötlet az ételkészítéshez
- Ne feledje, a változatosság gyönyörködtet!
- Szendvicskrémet otthon is készíthet zsírszegény sajtból vagy túróból, friss zöldfűszerekkel, kevés kefirrel vagy joghurttal.
- Ízesítéshez, sűrítéshez használjon kisebb zsírtartalmú, 12 százalékos tejfölt, joghurtot, kefirt, aludttejet.
- Házi túrót Ön is tud készíteni, mint ahogy natúr joghurt és friss vagy aszalt gyümölcsök felhasználásával gyümölcsös joghurtot is.
Néhány tipp és ötlet a vásárláshoz….
Az egészséges táplálkozás a bevásárlással kezdődik:
- A boltban keresse a sovány sajtokat, a csökkentett zsírtartalmú, „light” sajtokat, a cottage cheese-t (szemcsés sajtot), sovány túrót és túrókrémet, illetve válassza a 1,5 százalék zsírtartalmú tejet.
- Olvassa el, mi van a címkén. A sajtok csomagolásán „Zsírtartalom a szárazanyagban” felirat segít a sajt zsírosságának megítélésében. Előfordulhat, hogy egy, az eredeti sajthoz képest 50 százalékkal csökkentett zsírtartalmú, light, kenhető, ömlesztett sajt „csak” félzsíros, mert a zsír értéke a szárazanyag-tartalomban 40 ± 3 százalék.