„Napi egy alma az orvost távolt tartja”- mondja az ismert közmondás. És bár őseink még nem valószínű, hogy ismerték az antioxidánsok és a vitaminok fogalmát, azért tudták, hogy mibe érdemes beleharapni. Összeszedtük, hogy miért is szeretjük az almát.
„Napi egy alma az orvost távolt tartja”- mondja az ismert közmondás. És bár őseink még nem valószínű, hogy ismerték az antioxidánsok és a vitaminok fogalmát, azért tudták, hogy mibe érdemes beleharapni. Összeszedtük, hogy miért is szeretjük az almát. A kutatók szerint már napi 400 gramm zöldség-gyümölcs fogyasztása segíthet megelőzni a szívbetegségeket, a daganatos megbetegedéseket, a kettes típusú cukorbetegséget és az elhízást. Bár elsőre ez a majdnem fél kilogrammos mennyiség soknak tűnhet, a gyakorlatban nem nehéz elérni, ha minden étkezésnél zöldség és gyümölcs is kerül az asztalra. Miért pont alma? 1. Legyen piros, sárga vagy zöld, de a roppanás, a harapás, és ahogy az ismert íz szétáramlik a szájban, minden esetben egyedi élményt jelent. 2. Az alma gazadag B1-vitaminforrás, ami az idegsejtek és az izmok számára engedhetetlen, így minden harapással teszünk értük. 3. Az alma fiatalon tart. Nem véletlenül mondogatják az édesanyák gyermekeknek, hogy „a héjában van a vitamin”. Az alma héja valóban rendkívül egészséges, hiszen antioxidánsokban gazdag, amelyek védik a bőrt az öregedés ellen és segítenek a daganatok megelőzésében is. 4. Az alma ropogós húsa és illatos héja amellett, hogy nagyon ízletes, a nagy rosttartalma révén rendben tartja az emésztést és segít megelőzni a vastagbéldaganat kialakulását. 5. Azzal, hogy beleharapunk az almába a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése ellen is teszünk: az alma káliumtartalma véd a szívinfarktustól és a magas vérnyomástól. 6. Az alma pektintartalma szintén a szívünket tartja karban, csökkenti ugyanis a koleszterinszintet. 7. Az almában lévő folyadék is fontos szerepet játszik a szervezetünk működésében, mivel segít egyensúlyban tartanai a folyadékháztartásunkat. 8. A friss, ropogós alma rágcsálása hozzájárul a fogak egészségéhez. 9. Az alma a legjobb nassolnivaló, mivel jóval kevesebb kalóriát tartalmaz az édességeknél, ropogtatni valóknál.
<tbody>
	<tr>
		<td width="184"><strong>100 g termék</strong></td>
		<td width="181"><strong>Kalóriatartalom (kcal)</strong></td>
		<td width="175"><strong>Zsírtartalom (g)</strong></td>
	</tr>
	<tr>
		<td width="184"><em>Alma (jonatán)</em></td>
		<td width="181">30</td>
		<td width="175">0,4</td>
	</tr>
	<tr>
		<td width="184"><em>Almachips (natúr)</em></td>
		<td width="181">310</td>
		<td width="175">0,6</td>
	</tr>
	<tr>
		<td width="184"><em>Tejcsokoládé</em></td>
		<td width="181">530</td>
		<td width="175">30</td>
	</tr>
	<tr>
		<td width="184"><em>Sós és édes kekszek (átlag)</em></td>
		<td width="181">475</td>
		<td width="175">20</td>
	</tr>
	<tr>
		<td width="184"><em>Chips (átlag)</em></td>
		<td width="181">530</td>
		<td width="175">35</td>
	</tr>
</tbody>
+1. Az alma a legkönnyebben beszerezhető gyümölcs. Itt terem nálunk, nem kell távoli országok távoli gazdaságaiba utazni érte, ami természetesen az árát is elérhetővé teszi.  Forrás: dr. Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat,  Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.      

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.