Az alma jótékony hatásáról indított cikksorozatunk harmadik részében vegyük számba, miért fontos az egyes életkorokban az alma.

Az alma jótékony hatásáról indított cikksorozatunk harmadik részében vegyük számba, miért fontos az egyes életkorokban az alma. Előtte azonban mindenképp érdemes szem előtt tartanunk a következőt:  A WHO 2004-es adatai alapján szerte a világon évente 1,7 millióan halnak meg azért, mert kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Ebben mi is rosszul állunk, mert csak a felét esszük az ajánlott mennyiségnek. Pedig az ajánlott napi fél kiló zöldség- és gyümölcsbevitel könnyen elérhető, ha minden étkezés tartalmaz az említett két élelmiszercsoportból egy-egy adagnyit. Ezzel többek között a daganatos megbetegedések, a kettes típusú cukorbetegség és az elhízás kockázata is csökkenthető. De térjünk vissza az almára…  Minden életkorban, hiszen a csecsemő először az almalével találkozik, míg iskoláskorban gondoskodó szülőkként szinte minden nap igyekszünk becsempészni egy-egy almát gyermekünk uzsonnás táskájába. Kép: flickr com/Alexandre Normand


Alma - csecsemő és kisded korban 4-6. hónapos kor után a csak anyatejjel valamint a mesterséges táplálásban részesülő csecsemőknél is elkezdődik a hozzátáplálás. A legkevesebb problémát okozó gyümölcs illetve zöldség az alma és a burgonya, ezért ezekkel az étekkel ismerkedik meg legkorábban a csecsemő. Egy új, rendkívül jelentős felfedező szakasz veszi kezdetét a baba életében: elkezdődik az egyik oldalról másikra fordulás, a kúszás, és persze ekkor alapozhatjuk meg gyerkőcünk további étkezését. A pépek adása kiváló alkalom a színes kanalakkal, tányérokkal, különböző formájú és mintájú tálkákkal való ismerkedésre. És persze a lényeg: láthatja a baba az alma színét, formáját, megtapinthatja, rácsodálkozhat, hogy folyik az almalé, hogy pépes, puha, ha lereszeljük – hagyjuk őket, minden érzékszervükkel „vegyék birtokba” bátran az első találkozásra nekik még akár lenyűgöző gyümölcsöt. Izgalmas korszak ez a babáknak és a szülőknek egyaránt: a kicsik mozgása, érdeklődése szinte robbanásszerűen változik, örömmel találkozik az új eszközökkel, ízekkel. Mi nagyok pedig szintén örömmel, csodálkozva bátorítsuk, motiváljuk őket! A gyümölccsel való ismerkedést hígított almalével, majd reszelt almapéppel érdemes kezdeni. Szerencsére az alma, kellemes íze miatt akár nyersen, akár főve vagy sütve a kisbabák kedvelt gyümölcsei közé tartozik. Gyümölcsök a kisgyerek napi étrendjében Fontos, hogy a gyerkőcök (is) minden nap egyenek nyers gyümölcsöt, hiszen ezek tápanyagokban – például vitaminokban, ásványi anyagokban, növényi színanyagokban – gazdag ételek, melyek szükségesek az egészséges fejlődésükhöz. Felmérések szerint a gyermekek fele reggeli nélkül megy iskolába - a megfelelő szellemi és fizikai aktivitáshoz pedig elengedhetetlen az egészségesen összeállított tízórai is, melynek mindenképp tartalmaznia kell gyümölcsöt és/vagy zöldséget is. Csemegeként nyersen, ételek mellé pedig párolva, is sütve adhatjuk. A gyümölcsök „elrejthetőek”, játékos formában is tálalhatóak, például a lereszelt gyümölcspépet hidegen oldható zselatinnal elkeverve, a gyermekek által kedvelt formába öntve és így lehűtve finom desszertként, de natúr joghurtba keverve, vegyes turmixitalként elkészítve is kínálhatjuk

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.