Gyermek- vagy tinédzser kor, tízórai vagy uzsonna, nyár vagy tél, valójában mindegy is, hol és mikor. Az alma az a gyümölcs, amely minden életkorban, élethelyzetben, idő- és napszakban aktuális: finom és egészséges, változatos formában fogyasztható hazai gyümölcs, melynek egészségvédő és betegségmegelőző hatása bizonyított.
Gyermek- vagy tinédzserkor, tízórai vagy uzsonna, nyár vagy tél, valójában mindegy is, hol és mikor. Az alma az a gyümölcs, amely minden életkorban, élethelyzetben, idő- és napszakban aktuális: finom és egészséges, változatos formában fogyasztható hazai gyümölcs, melynek egészségvédő és betegségmegelőző hatása bizonyított. Nagy előnye még, a többi hazai gyümölcs mellett, hogy nem idényszerű, hiszen ismerünk illatos, lédús vagy éppen kásás nyári almákat, de számtalan olyan fajta honos, amely a pincében pihentetve éri el Húsvétra kellő érettségét.  caption id="attachment24004" align="alignnone" width="700"Kép: flickr.com/Dan Foy Kép: flickr.com/Dan Foy/caption Minden életkorban, hiszen a csecsemő először az almalével találkozik. Iskoláskorban pedig gondoskodó szülőkként szinte minden nap igyekszünk becsempészni egy-egy almát gyermekünk uzsonnás táskájába. Minden élethelyzetben, hiszen szívesen eszünk almát csak úgy, magában harsogva, ropogtatva, pusztán íze, zamata miatt. Emellett ugyanolyan élvezettel fogyasztjuk főtt vagy sült húsok mellé, változatossá téve a megszokott menüsort. Egyre népszerűbb az akár almából is készíthető chutney: ami édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres, de nem ételízesítő. Nem olyan híg, mint egy mártás, darabos, nem pedig krémszerű, mint egy püré. Ez az indiai eredetű finomság a magyar konyhába is remekül beilleszthető a megszokott mártások helyett, de kiegészítheti a hideg vagy meleg előételeket, sülteket. A népi gyógyászat és a hagyományos medicina „szerint” is az alma finom rosttartalma miatt számos emésztőrendszeri megbetegedésnél, például: epe, máj, gyomor, bélrendszeri elváltozásokban fogyasztható gyümölcs. A Karácsony előtti hetek szintén mindenki számára ismert almás finomsága a dióval, mézzel, fahéjjal töltött alma vagy a klasszikus, illatos – nagymamáink által tökélyre fejlesztett – almás piték. Szívesen eszünk almát tízóraira, ebéd vagy sportolás után, vagy éppen a buszhoz sietve, miközben csorog az almalé a szánkon, emiatt mi kissé szégyenlősen zsebkendő után kutatva kotorászunk a táskánkban. Emellett sorolhatnánk mindazon (élet)korokat és (élet)helyzeteket, amikor almát eszünk, ropogtatunk, majszolunk, habzsolunk.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.