Március elején sokunkat elkaphat a tavaszi fáradtság . Ezért mi úgy döntöttünk, hogy teszünk ellene, és már meg is terveztük a teljes szombati menüt. Frisset, zöldségeset, gyümölcsöset, vitaminosat.

Reggeli: Banánturmix


Szükségünk van hozzá egy banánra, némi sovány tejre, kevés mézre, és mindenekelőtt egy turmixgépre. A hozzávalókat ízlés szerint adagoljuk a gépbe, elrontani szinte lehetetlen.


food<em>close-ups</em>CD075059-e1379887117325


Tízórai: Zöldturmix


A vitaminpótlás jegyében ma a zöldségeké a főszerep. Ezért két étkezés között zöldturmix a menü.


Szükségünk van hozzá tíz levél salátára, egy csokor zöldség zöldjére, egy almára, egy kivire és 2 dl vízre. A leveleket és a zöldség zöldjét először alaposan megmossuk, majd kissé összeaprítjuk. A kivit és az almát megpucoljuk és szintén összeaprítjuk. Ezután mindent belerakunk a turmixgépbe, hozzáöntjük a vizet és jó pépesre daráljuk.


zöldital2


Ebéd:


Medvehagyma leves


Szükségünk van hozzá két csokor medvehagymára, két evőkanál olívaolajra, két közepes fej krumplira, egy csokor újhagymára, egy-két gerezd fokhagymára, 2 liter zöldségalaplére, 2 dl főzőtejszínre, sóra és borsra. Először felaprítjuk az újhagymát, majd az olajon megpirítjuk. Ezután rádobjuk a felkockázott krumplit, és felengedjük a zöldségalaplével. Amíg felforr, megmossuk a medvehagymát, és megtisztítjuk a vastag szárától. Amikor a krumpli már majdnem megfőtt, beledobjuk a medvehagymát és a fokhagymát is. Így főzzük még 5-8 percig. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel jól eldolgozzuk. Miután ezzel végeztünk, visszatesszük a tűzre, és az egy-két kanál levessel a jó simára elkevert tejszínt is beleöntjük a levesbe. Ezután gyorsan megsózzuk, megborsozzuk. A tejszínnel együtt csak egyet rottyanjon. Pirított kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk.


5616662741<em>54746f5f7c</em>b


Böjti rakott káposzta


Szükségünk van hozzá 1 kg savanyú káposztára, 12 db tojásra, 4 dl tejfölre, 10 dkg apró szemű zabpehelyre, két közepes fej hagymára, fél dl étolajra, a fűszerezéshez pedig sóra, borsra, pirospaprikára és két evőkanál zabkorpára. Először a tojásokat keményre főzzük, majd karikákra vágjuk. Közben a savanyú káposztát folyóvízben átmossuk és utána jól kinyomkodjuk. A két fej hagymát apróra vágjuk és az olajban megpirítjuk. Ehhez tesszük hozzá a már elkészített tojáskarikákat. Ezután fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával, majd pár percig még sütjük. Egy közepes méretű tepsit kiolajozunk a maradék olajjal és megszórjuk a zabkorpával. Ebben terítjük szét a savanyú káposzta felét. Ezután a káposztára szórjuk a 10 dkg zabpelyhet. A zabpehely tetejére a hagymás tojás kerül, végül a savanyú káposzta másik fele.  A tejfölt kikeverjük a két nyersen maradt tojással, majd sózzuk, borsozzuk és a rakott káposzta tetejére öntjük. Ezután 40 percig fedővel, majd 20 percig fedő nélkül sütjük.


savanyúkáposzta


 Párolt rebarbara vaníliajoghurttal

Szükségünk van hozzá 75 dkg apróra vágott rebarbarára, egy narancs levére és reszelt héjára, 10 dkg porcukorra a rebarbarához és egy evőkanál porcukorra az öntethez, két kis darab apróra vágott gyömbérre, egy hosszában félbevágott rúd vaníliára és 2,5 dl natúr joghurtra. A felvágott rebarbarát egy közepes méretű serpenyőbe tesszük a narancslével együtt. Hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot, két evőkanál vizet és az apróra vágott gyömbért. Először felforraljuk az egészet, majd utána lejjebb vesszük a gázt és még így főzzük 5 percig. Ekkor a rebarbara puha és meleg, de még mindig tartja a formáját.  A vaníliából kikaparjuk a magokat és az egy evőkanál porcukorral együtt keverjük bele a natúr joghurtba. A rebarbarát öntsük le a joghurttal és máris kész a vitamindús desszert.


Vacsora: Retek saláta


Szükségünk van hozzá egy csokor retekre, egy evőkanál ecetre, egy evőkanál cukorra, egy pohár vízre, ízlés szerint 10-15 dkg csirkemellre, két evőkanál olívaolajra, 2 evőkanál tejfölre egy kiskanál sóra. Először is megtisztítjuk a retket, egy nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd megsózzuk. Eközben a cukorból és ecetből öntetet keverünk, amit a retekre öntünk. Ezután egy órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk belőle a levet. A csirkemellet felkockázzuk, az olívaolajon megpirítjuk és összekeverjük a retekkel. Ezután hozzáadjuk a tejfölt úgy, hogy az egész saláta kissé összeálljon.


retek


Forrás:


NoSalty


Jamie Oliver

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.