A demencia világszerte súlyos népegészségügyi probléma, a XXI. század egyik legkritikusabb demográfiai kihívása. Statisztikai adatok szerint Európában 10,7 millió, Magyarországon 250 ezer embert érinthet a betegség.

 A megelőzés, a betegség minél korábbi felismerése kulcsfontosságú.

A demencia kezelésében kiemelt jelentőségű a páciensek és családtagjaik megfelelő támogatása. A hozzátartozóknak sok mindent meg kell tanulniuk a betegségről és arról, hogy hogyan küzdhetnek meg vele leghatékonyabban a mindennapok során. Erre a célra önsegítő/támogató csoportok is elérhetőek. Hazánkban egyre több város csatlakozik az Alzheimer Café-k hálózatához.

Az első Alzheimer Café-t Hollandiában hozták létre 1997-ben, majd a későbbiekben Nagy-Britanniában (2000), az Egyesült Államokban (2008) és Kanadában (2011) is.  Az ötletgazda Dr. Miesen Bere, geriáter – pszichiáter orvos volt, aki munkája során észlelte, hogy nem csak a demenciával élő betegek, de a családtagok is érintettek. Azt is észrevette, hogy a demencia sajnos tabu téma, sok esetben még a családokon belül is, amin változtatni szükséges. Az elképzelése az volt, hogy olyan lehetőséget teremtsen az érintetteknek, ahol szégyenkezés nélkül, nyíltan beszélhetnek a betegségről, tapasztalatot cserélhetnek, és ezen túlmenően egy elfogadó és megértő közösségben tölthetik idejüket.

Magyarországon 2014-ben, Dr. Menyhárt Miklósnak köszönhetően indult útjára az első Alzheimer Café, Győrben. Azóta számos város csatlakozott még a kezdeményezéshez, többek között Mosonmagyaróvár, Eger, Debrecen, Fehérgyarmat (...). Az Alzheimer Cafék rendszeres időközönként, előre meghatározott időpontban és helyszínen kerülnek megrendezésre, ahol különféle és változatos előadásokat hallhatnak a résztvevők.  Az érdeklődők további információt kaphatnak és tájékozódhatnak az Alzheimer Cafék honlapján és a közösségi média felületein.

Az Alzheimer Cafék főbb céljai:

  • Tájékoztatás a demenciával élő emberek pszicho - szociális és orvosi aspektusáról
  • Nyílt és tabuk nélküli beszélgetés a betegségről
  • A betegek és hozzátartozók érzelmi támogatása és szociális izolációjának csökkentése
  • A betegség empátiás megközelítése, elfogadása

Felhasznált forrás:

http://alzheimercafe.hu/

https://am.inda.info.hu/

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.