A kajakot az eszkimók találták fel, amit eredetileg vadászat céljából használtak. A kenu szintén „amerikai fejlesztés”, hiszen az őslakos indiánok használták őket. De míg a kajaknál az evező két végén elhelyezkedő lapátokat a hajó két oldalán felváltva teszik a vízbe, addig a kenunál egy oldalon eveznek.

Az eszkimók ügyes emberek voltak. Hiába fagyoskodtak a jeges északon, ügyes találmányokkal sikerült túlélniük jó pár zord telet. Ők találták fel a kajakot is, amit eredetileg vadászat céljából használtak. Kajakozni egyedül, párosban, vagy négyen szoktak úgy, hogy az evező két végén elhelyezkedő lapátokat felváltva merítik a vízbe. A kenu szintén „amerikai fejlesztés”, ugyanis az őslakos indiánok használták őket. A kenu egy mindkét végén csúcsos hajó, amelyben az utasok egy oldalon eveznek, a leghátul ülő személy pedig kormányoz. A túrakenut általában ülve, a versenykenut térdelve hajtják.


Kép:flicker.com/Geert Orye


Mit erősít a kajak-kenu?


A kajak-kenu kemény sport. Erősíti a felsőtestet, a hasizmokat, a karizmokat, kitartásra ösztönöz és nem utolsó sorban gyönyörű vidékekre is eljuttathat. A kajakosok, kenusok az állóképességük növelése érdekében rengeteget edzenek úszással és futással, így izmosodik a lábuk is. A két sport közül a kenu a nehezebb, bár nyáron, egy-egy szép vízitúrán csak kellemes izomláz fogja kísérni.


Kinek érdemes elkezdenie?


Bár 9-10 éves kortól a legérdemesebb kajakozásba vagy kenuzásba fogni, de soha nem késő. Ahhoz, hogy hajóba szállhasson biztos úszástudásra van szükség, ha netán felborulna a jármű. Ha ezt a sportot választja, űzheti versenyszerűen is, de klubtagsággal bármikor „elköthető” egy-egy hajó, amivel kellemes délutáni, vagy akár hétvégi túrákra indulhat. Szerte az országban több mint száz kajak-kenu klub várja az érdeklődőket, és csónakházban is van lehetőség az olcsó bérlésre. El ne felejtse, hogy ma Magyarországon minden kajak-kenusnak kötelező mentőmellényt viselnie!


Öt tipp, amit jó, ha szem előtt tart:


-          Ha Ön még kezdő, mindig legyen közelében tapasztalt túravezető!


-          A mentőmellényt soha ne hagyja otthon!


-          Túrakenuzásnál, kajakozásnál mindig puhára üljön, különben a második naptól kezdve összeszorított foggal fog a hajóba ülni!


-          Nyáron mindenképpen védje a bőrét erős vízálló naptejjel, hiszen a víz közelsége miatt nehezen lehet észrevenni a leégést!


-          Mielőtt hajóba szállna, olvassa át a vízi KRESZT!


Úgyhogy kajakra és kenura fel! Egy biztos, ennek a videónak a hősénél, Csöpinél biztosan jobban fogja csinálni!Ha szeretne részt venni egy nagyszerű közösségi élményben, akkor jöjjön el  Ön is június 28-án a Mozgás Éjszakájára! Budapesten a  Városligeti Csónakázótavon a túrakajakozást, a raftingolást és a kajakpólót is kipróbálhatja!

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.