A gyermekkori cukorbetegség korai felismerése életet menthet. A figyelmeztető tüneteket éppen ezért nagyon komolyan kell venni.

Tények és számok


cukorbetegség az egyik leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség. Bár jelen tudásunk szerint véglegesen még nem gyógyítható, inzulinkezeléssel, önfegyelemmel, megfelelő életmóddal és kiegyensúlyozott étrenddel azonban jól karban tartható. Az Országos Gyermekdiabétesz Regiszter adatai szerint a cukorbeteg gyermekek száma az elmúlt évtizedekben három-négyszeresére nőtt, jelenleg minden 700 megszületett gyermek közül hozzávetőlegesen egy számíthat arra, hogy 15 éves kora előtt diabéteszes lesz. A cukorbetegség azonban egyre fiatalabb életkorban jelentkezik.


gyerekek</em>eves


Miért fontos a korai felismerés?


Világszerte – így Magyarországon is – az egyik legnagyobb probléma az, hogy ritkán ismerik fel időben a gyermekkori cukorbetegséget: a kicsik közel egyötöde így súlyos állapotban kerül kórházba, sőt az is előfordul, ha nagyon ritkán is, hogy nem sikerül megmenteni a gyermek életét a késői diagnózis miatt. Ezt a helyzetet felismerve a Nemzetközi Gyermekdiabétesz Szövetség (ISPAD) egy négy piktogramból álló – világszerte terjesztett – poszterrel kívánja felhívni a szülők, bölcsődei és óvodai gondozók, illetve tanárok figyelmét a cukorbetegség jól felismerhető tüneteire:Azokban a régiókban és országokban, ahol ezek a piktogramok megjelentek (például folyóiratokban, óvodák, iskolák, orvosi rendelők falain), a későn diagnosztizált esetek száma minimálisra csökkent.


Milyen ellátást kapnak a cukorbeteg gyerekek?


Hazánkban a cukorbeteg gyermekek többségének gondozását diabetológus szakképesítéssel rendelkező gyermekgyógyász specialisták végzik a Magyar Diabetes Társaság (MDT) által akkreditált gondozó központokban, ahol a specialisták munkáját minősített szakdolgozók, dietetikusok és pszichológusok is segítik. Ezek a központok egyre hatékonyabb és jobb inzulinkészítményekkel rendelkeznek, illetve az inzulin szervezetbe juttatásának eszközei és a vércukor vizsgálatának módszerei is rohamosan fejlődnek.


Forrás: MACOSZ


Forrás: MACOSZ

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.