Legalább hat hónapos koráig minden gyermeket anyatejjel kellene táplálni. Az egészséges fejlődés mellett ráadásul az anya és gyermeke közti kötődést is erősíti. A szoptatás világnapján erre hívták fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban.
2019.08.06.
Az anyatej univerzális étel és ital, ami a baba fejlődéséhez elengedhetetlen. A szakemberek szerint minimum féléves korig, de hozzátáplálás mellett akár hároméves korig is szoptathat az édesanya, ha a baba ezt igényli.
Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére 1992-től augusztus elseje az anyatejes táplálás világnapja. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház első alkalommal csatlakozott a figyelemfelhívó akcióhoz. Afonyiné Kaló Tünde, a GYEK Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztályának vezető ápolója és laktációs szaktanácsadója elmondta, szerinte az lenne a jó, ha az anyatejes táplálás divatba jönne. Jó lenne, ha nem lenne kérdés az édesanyák számára az, hogy a gyereket szoptatni kell, és saját maguknak kell ezt biztosítani a gyerek számára, hiszen ez a legeslegfontosabb a baba fejlődéséhez, mind érzelmileg, mind pedig testileg.
Az anyatejet ugyanis egyetlen tápszer sem képes tökéletesen pótolni, és szakemberek szerint gyakran az egészséges felnőttkor alapját is jelenti.
Szöveg: minap.hu Fotó: Lévai Kriszta

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.