Míg a kismamáknak számtalan könyv, újság és baráti, rokoni tanács segít felkészülni a gyermekük születésére, addig a leendő apukákról az első gratulációk után gyakran megfeledkeznek. Pedig apa is csak egy van, és ez a szerep sem kevésbé fontos, mint az anyaság!

Az apai szerepek változása


A hagyományos gondolkodás szerint a gyermeknevelés és a háztartás működtetése az anya feladata, míg az apa szerepe az, hogy gondoskodjon a család biztonságáról. Ennek a nézetnek köszönhetően kialakult a tiszteletreméltó, domináns apa képe, aki későn ér haza a munkából, és gyermekeitől feltétlen engedelmességet vár el. Azonban idővel formálódott a nemi szerepekkel és a családi munkamegosztással kapcsolatos felfogás. Egyre jellemzőbb, hogy a fiatalok szakítanak a saját gyermekkorukban megtapasztalt szülői mintával, és a családtagok közötti egyenlőségre és az erős érzelmi kötelékre helyezik a hangsúlyt.


Napjainkban az apák nagy része ezért a gyermeknevelést már közös feladatnak tekinti, így sokkal több időt töltenek a gyermekeikkel kapcsolatos teendőkkel, vagy gyakrabban segítenek be a háztartási feladatokba. Az új, gondoskodó típusú modern apa tehát igyekszik szorosabb, barátságosabb, játékosabb viszonyt kialakítani a gyermekével.Babavárás apaszemmel


Annak ellenére, hogy a magzatot az anyák hordják ki, az apukák is lehetnek ,,várandósak”.  A terhesség ideje alatt az apákban néha az anyákhoz hasonló testi változások indulnak be, és olyan tünetekre panaszkodnak, mint a súlygyarapodás, derék-, hát-, vagy fejfájás, melyek a baba születése után nyomtalanul eltűnnek. Azonban ha testi változások nem is, lelki változások mindenképpen kísérik a terhesség 9 hónapját, melyet az apák környezete sokszor nem vesz figyelembe, így nem is kapnak segítséget a gyermek születésére való felkészülésben.


Az öröm és büszkeség érzésén túl ugyanis számtalan kérdés, és aggodalom is felmerül a születendő gyermekükkel kapcsolatban. A tény, hogy a kisbaba az anya pocakjában fejlődik, olyan szoros köteléket alakít ki anya és gyermek között, hogy a leendő apák kívülállónak érezhetik magukat. Nem tudják, hogyan kellene bekapcsolódni a várandósság folyamatába, vagy hogyan fejezhetnék ki szeretetüket a növekvő magzat iránt. Természetesen vannak férfiak, akik inkább a megfigyelő, támogató szerepében érzik magukat kényelmesen, de sokan már az első pillanatoktól kezdve közösen szeretnék megélni a gyermekvárás pillanatait.


A korai kapcsolat a kötődés alapja


A születés utáni korai időszak és az azt követő hónapok a csecsemő életében óriási jelentőséggel bírnak. Ezalatt alakul ki a megfelelő kötődési minta, mely később meghatározza majd a gyermek másokkal való kapcsolatának minőségét is. Az a baba, aki ebben a korai időszakban azt élte meg, hogy szerető, biztonságos és gondoskodó háttér veszi körül, biztonságos kötődést tud majd kialakítani másokkal is.


Habár az újszülöttet az édesanyja táplálja, akinek hangja, szívverése, és illata már a korai időszakban is megnyugtatja a gyermeket, az apa is biztosítani tudja a baba számára a szeretetteljes légkört! A leendő apukák már a várandósság alatt is elkezdhetik a gyermekükkel való kapcsolat kiépítését. A magzat ugyanis már a méhen belül is hallja a körülötte lévők hangját, és bizonyos idő után képes megkülönböztetni őket egymástól. Így a babának, a születés utáni időszakban az édesapja hangja is megnyugvást jelenthet, nem is beszélve az ölelés, és a fizikai közelség jelentőségéről.Az összetartozás érzése az édesanyán is múlik


Ha az apák már a terhesség ideje alatt is az anyukával közösen élhetik meg a várandósság pillanatait, és ebben a környezetük is támogatja őket, akkor később, a gyermek születése után is jobban kiveszik majd a részüket a gyermek gondozásával járó feladatokból, és nagyobb eséllyel alakítanak kis szoros, gondoskodó apa-gyermek kapcsolatot. Ebben segíthet például, ha a pár közösen megy el vizsgálatokra, együtt látják a baba első ultrahang képét, vagy épp közösen tervezik meg a gyerekszobát. Ehhez viszont nem csak az apa nyitottsága szükséges, hanem az anya figyelmessége is.  Sok kismama panaszkodik később, hogy minden feladat rájuk hárul: ők pelenkáznak, etetnek, büfiztetnek. Ez nem is csoda, ha az anyaságot egyfajta privilégiumként kezelik, és az apákat korholják az olykor ügyetlen segédkezésük miatt. Ha viszont türelmesek, és támogatják párjukat, akkor bizonyára rájönnek, hogy az apuka is képes tökéletesen felöltöztetni a kisbabát, sőt a pelenkázással sem lesz gondja.


Olyan pici, mit kezdjek vele?


Természetesen minden bátorítás, és nyitottság ellenére előfordulhat, hogy az újdonsült apukák nem tudják, hogyan is bánjanak újszülött gyermekükkel, és esetlennek érzik magukat vele. Felnőtt férfiként sokan nem az ilyen finom, és gyengéd mozdulatokhoz szoktak, ezért alig várják, hogy gyermekük felcseperedjen, és végre bátran játszhassanak velük a sajátos, férfias módjukon. Az anyákkal szemben később jobban képviselik a fegyelmet és a szabályokat, következetesebbek, kevésbé lágyszívűek, és jellemzően jobban kedvelik a mozgást, versengést igénylő játékokat, melyben a gyermek megtapasztalhatja saját erejét és határait.


Az apák családban betöltött szerepe eltér az anyákétól. Az apa a kisfiúk számára lehetőséget teremt a férfi- és apaszereppel való azonosulásra, a kislányoknál pedig a nőiességük elfogadásához, kibontakoztatásához, és az önbizalmuk növekedéséhez járul hozzá. A bensőséges apa-gyermek kapcsolatból azonban nem csak a gyerekek profitálnak, hanem maguk az apák is: a gyermekükkel megélt intenzív közelség megtanítja a férfiakat arra, hogy hogyan mutassák jobban ki az érzelmeiket, illetve, hogy hogyan igazodjanak el mások érzéseiben.


Milyen a jó apa?


Összességében nincs bevált recept az apaságra, hiszen minden család és minden gyermek más. A szeretetteljes és biztonságot nyújtó családi légkör megteremtésekor fontos, hogy a szülők rá hangolódjanak a gyermekükre, felismerjék időben az egyedi jelzéseit, igényeit, és hogy a családban vállalt szerepeket mind az anya, mind az apa magáénak érezze.


Forrás: Andrek Andrea, Léder László: Apa-füzet, A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Kiadványa,  2012.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.