Órák hosszat csak szöszmötölünk, énekelünk, rajzolunk, netán kötünk vagy horgolunk. Annyira belemerülünk, hogy észre sem vesszük, ha szólnak hozzánk és csak szaladnak az órák. Boldogok vagyunk. De a flow élmény igazi specialistái a különböző alkotó művészeti ágak képviselői.  

A magyar gyökerekkel is rendelkező elméletalkotó – Csíkszentmihályi Mihály – kutatásaiban nem kisebb kérdésekre kereste a választ, mint hogy „Mi az élet értelme?” és „Hogyan lehetünk boldogok?”. Ennek kapcsán írta le 1975-ben tudományos pontossággal a „flow”-t.


A flow egy olyan jelenség, amikor annyira feloldódunk egy cselekvésben, hogy minden más eltörpül mellette, és az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a bármikor folytatni akarjuk. Ilyenkor annyira elmerülünk abban, amit éppen teszünk, hogy a tevékenység spontánná, csaknem automatikussá válik és már nem is tudjuk szétválasztani magunkat attól, amit csinálunk „Akkor állok neki az alkotásnak, mikor már feszít az elképzelés, az ötlet, a vizualizáció és megvalósítás igénye. Ilyenkor már tudom, hogy mit akarok, látom is a képet a lelki szemeim előtt, és tudom, hogy meg tudom csinálni. Amikor pedig készül az abszolút felemelő, a csúcspontja az azt megelőző előkészítő időszaknak.”- meséli Gintner Csilla grafikus.


 


A flow állapotát sokan nevezik „áramlat élménynek” is, mert Csíkszentmihályi kutatásaiban sok résztvevő írta le így: „olyan volt, mintha lebegtem volna”, „mintha valami áramlat sodort volna magával”. Ekkor olyan erősen összpontosítunk arra, amit csinálunk, hogy semmiféle egyéb dologra nem figyelünk közben: a problémáink miatt nem aggódunk, az időérzékünk torzul. „Amikor készítek egy képet az nagyon erős, intuitív koncentrációt igényel. Utána viszont rögtön jön a megnyugvás, a „kielégülés” és az emelkedettség érzése. Hogy igen, hogy megvan, hogy leraktam és rájöttem valamire.”


„Gyakorlás közben sokszor úgy érzem, hogy koncerten vagyok. Elhomályosul a környezet, és bár lehet, hogy egyedül vagyok, de minden hangra figyelek. Ilyenkor vérkomolyság ül a szobán, amikor egy pisszenés sem megengedett. Előfordult már, hogy annyira beleéltem magam a játékba, hogy a végén egyszerűen felálltam és meghajoltam”- meséli Meszéna Domokos, akinek az egyik biztos pontot az életében a gitározás jelenti. Számára a próbálás egy nagyon magányos, intim dolog, ahová csak a „kiválasztottaknak” enged bebocsátást. „A gitározás egyfajta menekülési útvonal és mentsvár. Amikor úgy érezem, hogy tele vagyok mindennel, tudatosan törekszem arra, hogy gyakoroljak. Régi darabokat kotrok elő fiókból, és órákon keresztül csak játszom. Közben teljesen elfáradok fizikailag és szellemileg is, de úgy érezem, hogy végre valami értelemeset teszek. És már is jön a boldogság érzés.”


Mi kell az áramlat élményhez? 


Csíkszentmihályi Mihály a TED.com-on elhangzott előadásában elmondta, hogy a kultúrától, oktatástól vagy bármi mástól függetlenül hét olyan feltétel van, amely megjelenik a flow állapotában:


  <li>Teljesen belemerülünk abba, amit csinálunk- összpontosított <strong>koncentráció</strong></li>
  <li><strong>Egyfajta extázis</strong>- a mindennapi valóságot teljesen kívülről látjuk</li>
  <li>Egy nagy <strong>belső megvilágosodás</strong>- tudjuk, hogy mit kell megtennünk, és hogy hogyan</li>
  <li>Tudjuk, hogy amit tennünk kell az <strong>lehetséges, meg tudjuk valósítani</strong>- a képességeink megfelelőek erre</li>
  <li><strong>Egyfajta nyugalom</strong>- nem aggódunk semmi miatt, és az az érzésünk, hogy az egónkon túllépünk</li>
  <li><strong>Időtlenség</strong>- a jelenre összpontosítunk, az órák akár perceknek tűnhetnek</li>
  <li><strong>Belső motiváció</strong> – bármi iránt, ami önmagában hordja a jutalmát<strong> </strong></li>

„Rajzolás  minden szinten megmozgat: szellemileg, érzelmileg.” – mondja Csilla. „A tapasztalás indítja el, de tapasztalat maga az alkotó folyamat is. A rajzolás számomra egy hivatás, amit, ha őszintén él az ember, akkor mindenét belerakja, feltétel nélkül. Így minden völgy és magasság, még a sivár időszakok is együtt járnak vele.” 


Forrás: ted.com, CSÍKSZENTMIHÁLYI MIHÁLY: FLOW. Az áramlat.  A tökéletes élmény pszichológiája (Bp., Akadémiai Kiadó, 1991)

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.