A Mozgás Éjszakáján a különleges sportolási lehetőségek mellett a táplálkozási tanácsadás is rendkívül népszerű volt. A dietetikusok sok, normál testsúlyú embernél is magas testzsírszázalékot mértek.

A Mozgás Éjszakáján számos tanácsadási lehetőség várta az egészséges életmód iránt érdeklődőket az Országos Egészségfejlesztési Intézet sátrában. A stressz-szint felmérés, a dohányzás leszokást segítő tanácsadás, a CO-szint mérés, a testtömeg-index számítás (BMI)- és a testzsírszázalék-mérés, valamint a táplálkozási tanácsadás rendkívül népszerűek voltak, egész éjszaka hosszú sorokban álltak a résztvevők.
Az OEFI táplálkozási szakértői 179 nő és 74 férfi állapotát mérték fel, akiknek túlnyomó többsége budapesti volt. A résztvevők nagyobb része a fiatalok közül került ki, 127-en 17-29 évesek, 76-an harmincasok voltak, viszont csak 31 negyvenes és 19 ötvenes mérette meg testtömeg-indexét (testtömeg kg/testmagasság m2) és testzsírszázalékát. Az OEFI dietetikusa elmondta, Magyarországon a BMI alapján a lakosság közel kétharmada súlyproblémákkal küzd. Úgy tűnik, a Mozgás Éjszakáján résztvevők az átlagnál sportosabbak: a férfiak 39 százaléka, a nőknek pedig csak 19 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott.


 

A testtömeg-index azonban nem minden. Az egészségi állapot jellemzésénél ugyanilyen fontos a testzsírszázalék-érték, ami nemtől függetlenül a résztvevők közel felének volt magasabb a kívánatosnál. Sokakat váratlanul érintett, hogy bár normál a testmagasságukhoz viszonyított testsúlyúk (BMI érték), a testzsírszázalékuk mégis magas.
Erika, 28 éves kozmetikus is az OEFI sátrában szembesült ezzel a problémával, aminek elmondása szerint az lehet az oka, hogy az utóbbi időben a munka és a gyereknevelés mellett nem sok ideje maradt a testmozgásra. Ez az állapot viszont azért veszélyes, mert növeli a cukorbetegség, illetve bizonyos szív-és érrendszeri problémák, illetve egyes daganatos megbetegedések kockázatát. A normál testsúly melletti magas testzsírszázalék, ahogyan Erikánál is, általában a mozgásszegény életmódra vagy esetenként a zsírban- és egyszerű szénhidrátban (cukrokban) gazdag táplálkozásra vezethető vissza. Ugyanakkor a tartósan túl alacsony testzsírszázalék sem jó, zavart okozhat a test hormonális folyamataiban, például nőknél menstruációs, férfiaknál pedig potenciaproblémákhoz vezethet.


 

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.