Az emberi test 50-60 százalékát víz alkotja, ami a szervezetben élettanilag igen fontos szerepet játszik. Biztosítja a vérkeringést, befolyásolja a vér összetételét, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldását, szállítását és biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét is. Ennek az összetett működésnek a zavartalansága a folyadékfelvétel és a folyadékleadás egyensúlyával biztosítható.
Az egyensúlyi állapotot több tényező is befolyásolja, mint például az aktív sporttevékenység, a nehéz fizikai megterhelés, az éghajlat, a külső hőmérséklet, a szauna, a sírás, a láz, a hasmenés vagy éppen a hányás.
Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen – akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt –, a szervezet kiszárad (dehidráció). Már 2 százalékos folyadékvesztés esetén is csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképesség, megjelennek az első tünetek, mint a fejfájás, a koncentrálóképesség csökkenése vagy a szomjúság.
A szomjúságérzet a szükséges vízmennyiség pótlására figyelmeztet, ami a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere.. De ne hagyatkozzon csupán a szomjúságra! Fontos tudni, hogy a test viszonylag „későn” jelzi, ha folyadékpótlásra van szükség. A szomjúságérzet ugyanis a szervezetünk „vízhiánya” miatt megemelkedett sókoncentráció következménye, vagyis ha Ön szomjas, az azt jelenti, hogy már rég innia kellett volna. Ezért módszeresen, tudatosan alakítsa ki az ivási szokásait, figyelve a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásra!
- A kor előrehaladtával a szomjúságérzés csökkenhet az agyi szomjúságkeltő központ működésének lassulása miatt.
- A kismamáknál, főleg az utolsó hónapokban, fokozott a vízvisszatartás, ezért ilyenkor s figyelemmel kell kísérni a vízháztartás változásait! Ha a várandós anyukának nincsenek ödémás tünetei (vizesedés főleg a lábon), nem kell korlátozni a folyadékfogyasztást.
A napi folyadékpótlás biztosítására a legalkalmasabb a jó minőségű víz és ásványvíz, a gyümölcsökből és zöldségekből készült ivólevek (lehetőleg cukor hozzáadása nélkül, minél magasabb rosttartalommal), a gyümölcstea és a gyógytea (ügyeljünk a tea minőségére), a tej és a folyékony tejtermékek (kefir, joghurt, gyümölcsjoghurt, tejeskávé, kakaó) a levesek, a főzelékek, a mártások, valamint rendszeres fizikai aktivitásnál a sportitalok.
Tanácsok a mindennapokra…
A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható!
Hogyan érheti el?
- Naponta igyon meg legalább 2 liternyi alkoholmentes folyadékot, ásványvizet, cukormentes, rostos gyümölcs- és zöldséglevet, gyümölcsteát, gyógyteát! Vegye figyelembe az elfogyasztott leves, tej, kefir és joghurt mennyiségét is!
- Kerülje a koffein- és alkoholtartalmú italokat és az energiaitalokat!
- Az ideális hőmérsékletű ital szobahőmérsékletű, még nyáron, nagy melegben is! A gyengébb immunrendszerrel rendelkezők a hideg italokra érzékenyen reagálhatnak, másrészt a hideg folyadék összehúzza a gyomor ereit és lassítja a gyomorműködést.
- Minél nagyobb a hőség, annál kisebb szénhidráttartalmú italt igyon!
Néhány tipp és ötlet az ételkészítéshez….
Ne feledje, a változatosság gyönyörködtet!
- A bőséges folyadékfogyasztás az esetleges fogyókúra során is igen fontos, hiszen a szilárd táplálék mennyiségének csökkentésével a szervezetbe kerülő folyadék mennyisége is csökken.
- Pároló edényben párolt zöldségek levét használja fel más ételek készítésénél! Az így készített ételek ízesebbek lesznek.
- Ha kellemes ízű, mégis energiaszegény italokra vágyik, készítsen zöldség levet!
- Próbáljon ki vizes, tejes turmixokat, nyáron hűsítő italokat vagy főzés nélküli hideg zöldség- és gyümölcsleveseket!
Néhány tipp és ötlet a vásárláshoz….
Az egészséges táplálkozás a bevásárlással kezdődik.
- Aki rendszeresen iszik ásványvizet, annak ajánlott, hogy időnként - például havonta - váltogassa a típusokat, körültekintően választva a csomagoláson feltüntet információk szerint!
- Az üdítők egy részének jelentős az energia tartalma, például 3 dl kóla 180 kilokalóriát tartalmaz (kcal). Ez az energiamennyiség mind cukorból származik, és nem hordoz semmilyen értékes tápanyagot. Ezért nem érdemes ilyesmit fogyasztania! A rostos üdítők egy része kis gyümölcs-, de igen nagy cukortartalmú. Itt is olvassa el a dobozon található feliratokat! Természetesen annál értékesebb egy üdítőital, minél kisebb a cukor-, és minél nagyobb a gyümölcstartalma.
- A koffein tartalmú italok (kávé, energiaitalok). az idegrendszerre hatnak, növelik az éberséget, a koncentrációt és rövid ideig fokozzák a teljesítményt. (Ez utóbbi egyénenként más és más, valaki érzékenyebb rá, valaki kevésbé. Ezek az italok közvetlenül a szívre hatva fokozzák az ingerképzést, szaporább lesz a szívritmus, viszont nagy melegben a szívfrekvencia eleve magasabb, mint a normál érték. Ezért ilyenkor lehetőleg kerülje a koffeintartalmú italokat! Mellékhatásaik még a remegés, álmatlanság, idegesség, továbbá a vízhajtó hatás, ami fokozza a kiszáradás (dehidráció) veszélyét. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy koffein tartalmú ételt-italt vesz magához, tartsa szem előtt a kiszáradás lehetőségét, és igyon nagyobb mennyiségű folyadékot, mint egyébként! Számos kedvelt étel és ital tartalmaz koffeint, mint a csokoládé, a kakaópor vagy a tea és az instant tea.
- Alkoholt csak mértékkel igyon! Az alkohol, éppen úgy, mint a koffein, többször annyi vízmennyiséget von ki a szervezetből, mint amennyi a felvett mennyiség volt, és ettől még szomjasabbnak érezzük magunkat. Részben ezért lehet például a sörből, fröccsből olyan sokat inni.