A beteg gyógyulásában a család fontos szerepet játszhat. A támogatás például erőt adhat, viszont ha ezt mégis elhanyagolják vagy túlzásba viszik, akkor az akár ronthat is a betegségen.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a családi háttér is befolyásolja egy beteg ember egészségi állapotát. Egy jól működő támogatói rendszer rengeteg pozitívumot ad, míg ennek hiánya rosszabbá teszi a tüneteket. Normális körülmények között az egymással való kapcsolat az ember életperiódusának változásához igazodik. Az anya-gyermek viszony például lazul a felnőtté válással. Válság esetén azonban módosulhat ez, ami ronthat a beteg állapotán is.


Az egyik eset a családtagok túlzott törődése, amikor teljesen megszűnik az egyén függetlensége. Mindenki mindenbe beleszól - nincs olyan, hogy „én”, csak „mi”. Mindenki tudni akar mindent a másikról, nincs magánéleti titok. Ez pedig a beteg gyerek felnőtté válását, szülőktől való elszakadását nagy mértékben nehezítheti is.


Fotó:  Álvaro Canivell/ flickr


Ennek ellentéte a „laza kapcsolatú család”, amikor akkor sem tűnik fel a másik problémája, amikor nagy a baj. Ekkor az illető tudat alatt is arra törekszik, hogy észrevegyék, így állapota még súlyosabbá fordulhat. A problémák megvitatásának hiánya is okozhat problémát, hiszen ha a konfliktust nem kezelik, akkor a feszültség rátelepszik az egész családra, ami súlyos depresszióhoz, testi betegséghez, illetve annak romlásához vezethet.


Hogyan adhat támogatást a család?


A legfontosabb, hogy érezze az illető: mellette állnak - jelentsen ez egy kórházi látogatást, telefonhívást, vagy akár egy kíséretet az orvoshoz. A lelki támasz ugyanis csökkenti a stresszt és erősíti a betegség elleni küzdelmet. Ez is túlzásba vihető, ha túlgondozzák az illetőt, és mindent ráhagynak, megcsinálnak helyette. Érdemesebb itt is feladatokkal megbízni a beteget, hogy megerősítsék: a családban szükség van rá, ő is teljes értékű tag.


Fontos kérdés az anyagi támogatás is. Ha például a családfenntartót érinti a betegség, akkor rengeteg idegességgel és aggodalommal járhat a fizetés kiesése. Ekkor a kérés nélküli felajánlás is megnyugvást adhat.


Forrás:


Hermann Erzsébet - Berlin Iván : Család  és betegség. Valóság, 1981/9.


Szabados Enikő. A család mint társas támogató rendszer: a jelenlét fontossága a rákos beteg életében. In Daganatok.hu. Letöltés: 2014. június 4.


Csóg Szidónia. Konfliktuskerülés és kommunikációs zavar a családban. Erdélyi napló, XIV. évfolyam, 28. (667.) szám

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.