A tél számos sportlehetőséget biztosít azoknak, akik aktívan töltik mindennapjainkat, s azoknak is, akik új kihívásokra, élményekre vágynak. A Városligeti Műjégpályán, január 18-án a Téli Sportágválasztón mindenkinek lesz lehetősége kipróbálnia magát. S hogy mit sportoljunk? Cikkünk első részében erre adunk válaszokat.

A téli sportok puszta léte, azok egyre nagyobb népszerűsége a bizonyíték arra, hogy hiába jön a tél annak minden „mellékhatásával” – a hideg, a hó, a sötét – nem törvényszerű, hogy az ember felhagyjon a sportolással, s visszavonuljon a meleg szobába várva a tavaszi-nyári időszakot. A téli hónapokat számos sportág teheti izgalmassá, aktívvá, olykor feledhetetlenné. Érdemes tudatosítani azt is: a sportolás, noha nem kizárólagos, de rendkívül fontos tényezője az egészséges életmódnak. Január 18-án vasárnap mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy közelebbről is megismerkedjen a téli sportágakkal. Újabb cikkünk célja az, hogy átfogóbb ismeretet adjon a téli sportokról, hiszen csak attól félünk, amit nem ismerünk. Aztán már csak ki kell menni a pályára.


Bandy


A Bandy valójában három sportágat foglal magába, hiszen a jégkorong és a gyeplabda külsőségei mellett a labdarúgás szabályai szerint vezetik a játékot. A kétszer negyvenöt perces játékidőt összesen huszonkét ember játssza. A tizenegy fős csapatok 63 milliméter átmérőjű labdát „üldöznek” a jégen. Nem mellékesen, ez a világon a leggyorsabb labdával játszott sportág.


Biatlon


Eredetileg az öttusa egyik szakágaként kezdte karrierjét a Norvégiából eredő biatlon, ami a sífutást ötvözi a lövészettel. A sportolók kemény kilométereket tesznek meg a verseny alatt, hiszen a legrövidebb tíz, míg a leghosszabb táv húsz kilométer. Meghatározott távonként célba kell lőni, a hibákért büntetést szabnak ki. A biatlon 1993-ban kapott önálló szövetséget, a Nemzetközi Öttusa Szövetségről pedig 1998-ban vált függetlenné. Hivatalosan 1960-tól szerepel a téli olimpia műsorán.


Bob


Ez a sportág nem egy mai gyerek, hiszen már az 1800-as években próbálkoztak a bobozás egy kezdetlegesnek tűnő formájával. Hosszú évtizedeknek kellett eltelnie addig, amíg az 1950-es évekre a kialakult a sportág szabályrendszere, illetve a bob jelenlegi formája/felépítése, amiben ketten, vagy négyen érik el az átlagosan 150 kim/órás sebességet. Nem is gondolná az ember, de a versenyzőket olyan erőhatások érik, mint a Forma-1-es pilótákat.Curling


A Curlinghez senkinek sem kell kigyúrnia az izmait, „elég”, ha valaki precíz, képes az összpontosításra, illetve a csapatjátékra. Négy-négy ember vívja harcát a 45,5 méter hosszú jégpályán. Egy mérkőzés tíz menetből áll, menetenként nyolc követ csúsztatnak a versenyzők. A skótok és a hollandok által nemzeti sportnak tekintett játék az 1920-as évektől szerepelt a Téli Olimpia Játékokon, majd az 1990-es években jelent meg újra egy nagyobb szünet után. E játék Magyarországon is egyre népszerűbb.


Műkorcsolya és jégtánc


Kecsesség, dinamika és intenzitás jellemzi a műkorcsolyát és a jégtáncot egyaránt. Nők, férfiak és párosok mérik össze tudásukat, akik egy rövid programot, s egy úgynevezett kűrt mutatnak be. A jégtánc pedig a műkorcsolya egyik önálló ágazata, ahol a tánclépéseket nem egy teremben mutatják be a résztvevők, hanem a jégen. A sportág legjelentősebb magyar képviselője Sebestyén Júlia, Európa-bajnok műkorcsolyázó, aki egyben a Téli Sportágválasztó egyik sportnagykövete is.


Jégkorong


Ez a rendkívül látványos és intenzív, hihetetlen tempójú játék ahogy a világon, úgy Magyarországon is nagyon népszerű sportág. Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) a sportág csúcsa. Ahogy a bob esetében, a hoki eredetéig is az 1800-as évekig kell visszamenni, egészen egy kanadai katonai bázishoz. A játékosok a jégen csapnak össze, ütővel, koronggal küzdenek. A csapatok 18 főt tesznek ki, a pályán egyszerre öt mezőnyjátékos és egy kapus lehet. A Téli Sportágválasztón lehetőség lesz testközelből megismerkedni ezzel a látványos sportággal és az eseményre kilátogatók személyesen találkozhatnak olyan legendás játékosokkal, mint Szuper Levente vagy éppen a magyar jégkorong-válogatott aktív tagjai.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.