Az asztalitenisz - más néven ping-pong - angol eredetű játék, de az sem téved nagyot, aki Ázsiába teszi a sportág keletkezésének helyét. A kordokumentumok szerint ugyanis Kínában, Japánban és Indiában már korábban is ismert és közkedvelt szórakozás volt a ping-ponghoz hasonló játékokat űzni.


Az asztalitenisz célja, hogy a labdát a másik térfelére üsse úgy, hogy a pattanás után az ellenfél ne tudjon beleérni, illetve visszajuttatni a labdát. Egy meccset labdamenetek, valamint játszmák alkotnak, és akkor fejeződik be, ha az egyik fél megnyeri a győzelemhez szükséges számú szettet. Ezt mutatja be a Forest Gump című film ping-pongos jelenete, amelyben az azonos nevű főhős, Forest épp a játékkal ismerkedik. Nem is akármilyen eredménnyel. Miért jó ping-pongozni?


Az asztalitenisz azok közé a sportok közé tartozik, amely átmozgatja az egész testünket, de leginkább a felsőtestünk fittségéhez járul hozzá. A játék a klasszikus családi programok közé sorolható, hiszen különösebben nem megterhelő, így minden korosztály számára nyugodtan ajánljuk. Testünk koordinációja mellett a koncentráció képességünk is jelentősen javulhat tőle. További előnye, hogy segít oldani a napi felgyülemlett stresszt is.


Hol lehet ping-pongozni?


A ping-pong kiváló lehetőség a szabadidő eltöltésére. Lehet teremben, garázsban, sőt jó időben akár a szabadban is játszani. Nem kell hozzá sok minden: egy asztal, egy labda, két ütő és természetesen legalább egy partner. Aki versenyszerűen szeretné űzni az asztaliteniszt, annak sincsen különösebben nehéz dolga. Magyarországon nagy hagyománya van a ping-pongnak, így számos egyesület biztosít lehetőséget arra, hogy komolyabb keretek között képzett oktatókkal sportolhassunk. Az olimpiai játékokon utoljára Sydney-ben szereztek pontot a pingpongosaink, amikor is női párosban a Bátorfi Csilla–Tóth Krisztina páros egészen a negyedik helyig menetelt. 


Mire kell figyelni a szabadidős ping-pongnál?


Az asztaliteniszt sokféle asztalon játszhatják, ami lehet akár betonból is, bár manapság már jellemzően fából készül. Meglepő módon az ütő lehet tetszés szerinti méretű vagy alakú, de ütőlapjának simának kell lennie. Legalább 85 százalékban természetes fából kell készülnie, felületének pedig gumiborításosnak kell lennie. A cipőnk lehet egyszerű sportcipő, nem fontos különleges figyelmet fordítanunk rá. Amire viszont igen, az a bemelegítés! Mint minden sportolás előtt, itt sem árt bemelegíteni, elsősorban a csukló, a boka és a térd átmozgatására van szükség, hiszen a ping-pong leginkább ezeket veszi igénybe.


Ha szeretne részt venni egy nagyszerű közösségi élményben, akkor csatlakozzon Ön is június 28-án a Mozgás Éjszakájához! Budapesten több helyszínen is a sport veszi át az uralmat, ahol előzetes regisztrációval már most biztosíthatja a helyét. A ping-pong asztalokat a Hősök tere mellett, a Műcsarnok parkolójában állítják majd fel, ahol éjszaka 22:15-től hajnali 4:00-ig játszhatnak majd a résztvevők.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.