Nyíregyházán, Mátészalkán és Fehérgyarmaton is megújult a szülészet.

Minden gyermek születése egy csoda, egy olyan pillanat, ami visszahozhatatlan, és kitörölhetetlen emlék a családok életében. Szabolcs-Szatmár-Bereg 2019-ben a megyék rangsorában előkelő helyen szerepelt a születésszám tekintetében. A nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban tavaly 3674 gyermek látta meg a napvilágot, a 2018-as esztendőt is túlszárnyalva. Ezért is fontos, hogy az egyik legnagyobb születésszámmal rendelkező megyében korszerűsödjenek a szülészetek, és olyan terek alakulhassanak ki, melyek a család jelenlétét is támogatják a kis jövevény érkezése után.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) összesen 335 millió forintot fordíthatott három kórházának szülészetén a családbarát szülészeti osztályok kialakításra. A 100 százalékban hazai forrásból finanszírozott fejlesztés Nyíregyházán 211, Mátészalkán 52,7, Fehérgyarmaton 72,6 millió forintba kerül.

A kórházcsoport fejlesztési igazgatója Komán Attila elmondta, Nyíregyházán a Jósa András Oktatókórházban családbarát és családi szülőszobákat alakítottak ki, új ágyakat vásároltak és korszerűsödik az eszközpark is a fejlesztésnek köszönhetően.

 A Fehérgyarmati Kórház szülészetén is megújul az elavult szülőszoba eszközparkja, többek között a szülőágyak is újak lesznek, ezzel javítva a higiénés feltételeket, növelve a betegbiztonságot.

A Mátészalkai Kórház szülészetén kis ágyszámú klimatizált kórtermeket alakítottak ki, mobil falakkal elválasztható szobákat, felújított vizesblokkokkal.

Az eszközfejlesztések célja is az volt, hogy olyan készülékek is bekerüljenek a kórtermekbe, melyek segítségével már az ápolás idejére sem kell a kicsiket az édesanya mellől elvinni. Nyíregyházán a gyermekágyas szobák tartozékai lesznek a mellszívók, mérlegek, újszülött kocsik, légzésfigyelők is többek között.

A központi nyíregyházi telephely ápolási igazgató-helyettese Pap Judit szerint az átalakításokkal, eszközfejlesztésekkel együtt az ápoló személyzet szemléletformálására is hangsúlyt kell helyezni. Igazán akkor válik egy szülészet családbarát osztállyá, ha lehetőség van a kis jövevény érkezésekor olyan intim teret biztosítani, ahol az édesanya, az édesapa, de akár a testvér is együtt lehet és örülhet az újszülött családtagnak, és ehhez megkapja az ápoló személyzet segítségét, szaktudását. Eddig is törekedtek erre, de most már korszerűbb körülmények között segíthetik a szülő nőket, családjukat.

A Jósa András Oktatókórházban jelenleg is lehetőség van a vízben vajúdásra, illetve egyéb alternatív, vajúdást könnyítő eszközök alkalmazására, de a felújításnak köszönhetően a családbarát szülészeten lesz még hat egyágyas szoba, amiből négyben lesz lehetőség vízben szülésre. Fontos szempont volt az ápolási igazgató-helyettes szerint az is, úgy alakítsák ki a kórtermeket, hogy lehetőség legyen arra, hogy a nap 24 órájában együtt lehessen az édesanyjával az újszülött.

A kórtermek már megújultak, az eszközbeszerzések tavasszal fejeződnek be.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.