Nem nyomódik össze a baba feje. Nem romlik a szexuális életem. Nem lép fel oxigénhiány… Ez csak pár közkeletű érv, ami a császármetszés mellett szól, de hogy valóban mi a baba és a mama érdeke, az nem mindig ilyen fekete-fehér.

Fotó: David Swift


A császármetszésnek vannak bizonyos előnyei


Az eljárás egyik legfontosabb előnye, hogy jól időzíthető vele a szülés: ha tehát már előre tudjuk, hogy császármetszéssel fogjuk világra hozni kisbabánkat, előre fel tudunk készülni a nagy napra. Az időzíthetőség mellett az időtartam is fontos lehet: míg egy császár akár fél óra alatt is megvan, addig egy normál szülés 8-16 óráig is eltarthat. Sok más szempontból viszont…


Nem biztos, hogy ez a legjobb választás…


A császármetszés legfőbb hátránya az, hogy a beavatkozás során ritka, de igen komoly terhességi szövődmények léphetnek fel, mint például:


  <li>fertőzés</li>
  <li>bő vérveszteség</li>
  <li>nehézkes székelés</li>
  <li>légzési szövődmények</li>
  <li>érzéstelenítési reakciók</li>
  <li>további beavatkozások kockázata</li>
  <li>vérrögök keletkezhetnek a lábban, a medence szerveiben vagy a tüdőben</li>
  <li>megsérülhet a vastagbél vagy a húgyhólyag</li>

 


Sokan gondolják azt is manapság, hogy a császárral elvégzett szülés kíméletesebb a hüvelyi szülésnél. Egyes nők kifejezetten a szexuális életük megóvásának érdekében szeretnék ezt a módszert alkalmazni a babájuk világra hozatalára. A természetes szülés testre gyakorolt negatív hatását azonban alaptalannak tartják a szakértők, hiszen a nők kilencven százaléka a hüvelyi szülést követő hat hónap múlva újra teljes értékű szexuális életet élhet.


Tény, hogy a császárral végzett szülésnél valóban nem kell “végigszenvedni” a vajúdás és szülés fájdalmait, mivel az anya vagy alszik, vagy a gerincvelői érzéstelenítésnek köszönhetően szinte semmilyen kellemetlenséget nem észlel a teste alsó kétharmadában. A már említett szövődményeken kívül azonban számítani lehet rá, hogy a varrat fájdalmasan húzódni fog és fájhat a mozgás, a köhögés, de akár még a tüsszentés vagy a nevetés is. A természetes szülés után az anya sokkal hamarabb gyógyul: egy-két óra múlva például már sétálgathat, és többnyire nincs szükség az intenzív osztályon történő 24 órás megfigyelésre sem.


Fotó: Bridget Coila / Flickr


További hátrányként említhető, hogy a császárosoknak többnyire később indul be a tejelválasztásuk, hiszen a hüvelyi szülés gyorsabban beindítja a tej termelődéséért felelős hormonokat.


Egy másik gyakori érv a császármetszés mellett, hogy a magzatnál ritkábban lép fel oxigénhiány, illetve ennek következtében agykárosodás. Ezt az indokot azonban nem igazolják a számok: annak ellenére, hogy egyre több a műtét, az oxigénhiányos esetek aránya több szakember szerint sem változott.


További hiedelem, hogy a császárral született baba szebb, mert nem viselte meg a szülés. Lehet ugyan, hogy az ilyen újszülöttnek gömbölyűbb a feje, de mivel ezek a babák gyakran vajúdás nélkül születnek, mintegy “váratlanul” érheti őket a szülés. Normális, hüvelyi szülés során a baba feje és egész teste is nagy nyomásnak van kitéve a szűk szülőcsatornában: a nyomás hatására nagy mennyiségű stresszhormon szabadul fel az apróság szervezetében, ami segíti őt a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásban. A császáros babák azonban ebből a szempontból sokszor felkészületlenebbek: gyakoribbak lehetnek náluk a légzésproblémák, az aluszékonyság, illetve bizonyos szoptatási nehézségek is.


Mindent egybevetve azt mondhatjuk tehát, hogy császármetszés csak abban az esetben indokolt szakmailag, ha előreláthatóan a hüvelyi szülés több és komolyabb kockázattal jár. Egy másik szempont lehet még a kismama pszichés állapota: ha ugyanis valaki valóban komolyan fél a hüvelyi szüléstől, pszichológiai szakvéleményezés után engedélyezhető számára a császármetszés.


Ha még többet szeretne tudni arról, hogy pontosan milyen tényezők miatt indokolható még a császármetszés, kattintson ide.


Forrás: Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartása (VRONY)

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.