Az utóbbi öt évben folyamatos csökken Magyarországon a TBC-megbetegedések száma – írta az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kedden, a tuberkulózis világnapján.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint változatlan trend mellett „Magyarországon reálisnak tekinthető a WHO által kitűzött cél, melynek értelmében megszüntethetőek a TBC-megbetegedések 2035-ig (kevesebb mint 10 beteg egymillió lakosonként)”.


Mint kiemelték: az egészségügyi ágazatvezetés, a hatóságok, az egészségügyi intézmények és a civil szervezetek széles körű összefogásának és együttműködésének eredményeképpen sikeres a TBC visszaszorítása. A cél az eddig elért eredmények további javítása. 2014-ben egymillió lakosra vetítve kevesebb, mint 100 volt az új TBC-s megbetegedések száma. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon tíz százaléknál is nagyobb arányú a megbetegedések éves csökkenése, míg Európában ez átlagosan csak öt százalék. Így Magyarország már azon országok közé tartozik, ahol a TBC-megbetegedések előfordulása ritka.Az egészségügyi államtitkárság felhívta a figyelmet arra is, hogy a TBC-s megbetegedések aránya egyes szomszédos országokban rendkívül magas, és az illegális bevándorlók által okozott megbetegedések megbetegedések – a nyugati országokhoz hasonlóan –  további kihívások elé állítja Magyarországot. Ezért a magyarországi megbetegedések számának további csökkenéséhez meg kell tartani az eddig bevált gyakorlatokat, fejleszteni kell a betegség felfedezésére alkalmas módszereket, és válaszolni kell az új kihívásokra, mint például a bevándorlók célzott szűrése – írta az egészségügyi államtitkárság.


Az egészségügyi államtitkárság az elért eredmények megőrzését és további javítását kiemelt prioritásként kezeli. A következő időszakra vonatkozó feladatokat az "Egészséges Magyarország 2014-2020" egészségügyi ágazati stratégiában megfogalmazott célokhoz kapcsolódó, jelenleg előkészítés alatt álló szakpolitikai program tartalmazza majd, melynek szakmai és társadalmi egyeztetése a közeljövőben indul – tették hozzá.


Március 24-én, a tuberkulózis világnapján Robert Kochra emlékezünk, aki 1884-ben elsőként azonosította a tuberkulózist okozó mikrobaktériumot – olvasható az egészségügyi államtitkárság közleményében.


Forrás: MTI

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.