A csontritkulás tulajdonképpen a csontok keménységének csökkenése, amely miatt gyakoribbá válnak a csonttörések. Rendszeres testedzéssel a csonttömeg megtartható, sőt növelhető!

Az időséket gyakran érintő csontritkulás a csontok keménységének csökkenésével és az emiatt gyakoribbá váló csonttörésekkel jellemezhető. Különböző vizsgálati eredmények viszont arra utalnak, hogy rendszeres testedzéssel a csonttömeg minden életkorban megtartható, sőt növelhető is. A csontbetegségek közül a leggyakoribb csontritkulás néven ismert baj, ami a csonttömeg csökkenésével és a csont szerkezetének kóros átalakulásával járhat, és így akár a törésekhez is vezethet. Nők esetében jóval nagyobb arányban fordul elő, egyes felmérések szerint a menstruáció elmaradását követő időszakban (menopauza) minden harmadik nőnél jelentkezik ez a betegség. A csontritkulás többféle okra vezethető vissza:


  <li>örökletes hajlam,</li>
  <li>táplálkozási szokások (kevés kalciumot tartalmazó étrend),</li>
  <li>hormonhatás (menopauzában csökken a női nemi hormonok, főként az ösztrogén kiválasztása),</li>
  <li>és az elegendő testmozgás hiánya.</li>

Feltehetően szerepet játszhat


  <li>az alkoholfogyasztás és a <strong><a href="http://www.egeszseg.hu/kilenc-tevhit-a-dohanyzasrol/">dohányzás</a></strong>,</li>
  <li>csökkenthetik a csontsűrűséget egyes gyógyszerek (például a legerősebb gyulladáscsökkentő kortikoszteroidok),</li>
  <li>valamint más betegségek is (például <strong><a href="http://www.egeszseg.hu/elet-a-cukorbetegseggel-lehet-konnyebb/">cukorbetegség</a></strong>, a pajzsmirigy vagy a mellékpajzsmirigy túlműködése).</li>

A testedzés hatása csontritkulásban Pontosan még nem ismert, milyen mechanizmusokon keresztül fejti ki kedvező hatását a fizikai aktivitás a csontritkulásban. Egyes kutatások szerint a csontsejtek érzékelik azt a mechanikai ingert, amelyet a terhelés jelent, és ennek hatására fokozottan építik be a csont szilárdságát biztosító kalciumot. Vizsgálati adatok utalnak arra is, hogy rendszeres testedzéssel a csonttömeg minden életkorban megtartható, sőt növelhető is. Idősebbeknél a csonttömeg növekedése ugyan kisebb mértékű, mint fiatalok esetében, de ez a kisfokú növekedés is elég a csontritkulás lassításához. A kialakult csontritkulás kezelése igen összetett: étrendbeli változástatások és a rendszeres testmozgás mellett, gyógyszer szedésére is szükség lehet.


Testedzéssel a csonttömeg minden életkorban megtartható.


Irányelvek a testedzésre vonatkozóan Csontritkulás esetében a testedzés célja kettős:


  <li> általános kondicionáló hatás, a szervezet egészséges működése érdekében</li>
  <li> a csontritkulás kiegészítő kezelése.</li>
Az állóképességet javítja a gyaloglás, amely egyben a csontállomány fejlesztését is segíti. A mozgás időtartama legalább 30 perc legyen, lehetőleg naponta, de legalább heti 4 alkalommal. Más típusú testedzés szükséges a csonttömeg fejlesztése érdekében. Erre a célra a legalkalmasabbak a különböző erőfejlesztő gépek, súlyzók. A gyakorlatok során célszerű valamennyi izomcsoportot megdolgoztatni (csípő körüli izomcsoport, hátizmok, combizmok, a mellkas és a váll izmai, a felkar izomzata). Ha nem fér bele a havi költségvetésbe a konditerem bérlet, akkor néhány egyszerű otthoni gyakorlattal is lehet a csonttömeg fejleszteni. Ilyen például a " faleltolás"  vagy az "ajtókeretet szétfeszítés." A gyakorlatokat egymás után 6-10 alkalommal ajánlott végezni, majd egyperces pihenőket beiktatva 8-10-szer ismételni a sorozatot. Egy edzés alatt nem szükséges valamennyi fentebb említett izomcsoport megdolgoztatása, erre váltogatva kerülhet sor. Az edzésprogramot szakértővel egyeztetve tanácsos elkészíteni. Amennyiben szívbetegség vagy magas vérnyomás is társul a csontritkuláshoz, feltétlenül szükséges a kezelőorvossal is megbeszélni milyen és mennyi terhelés végezhető kockázatmentesen az erőedzés során. Bár a csontritkulás inkább a középkorúak és az idősek betegsége, érdemes már fiatal kortól rendszeres sportolással elősegíteni a csonttömeg megtartását. A rendszeres testedzés időskorban is segíti a mozgáskoordináció, az egyensúlyérzék megőrzését, ezáltal csökkenti az elesés kockázatát, ami csontritkulás esetén könnyebben vezet csonttöréshez.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.