Új fejlesztés a készült a Jósa András Oktatókórházban: mostantól gyorsabban juthatnak el a diagnosztikai minták a Központi Laboratóriumba. A kiépült a csőposta rendszer több mint három kilométer hosszú, 56 állomásról lehet rá csatlakozni.
2019.06.11.
A csőposta rendszer egy érhálózat, amely a közmű- és szervizalagutakon keresztül a kórház valamennyi épületét, illetve az épületeken belül az osztályokat is összeköti. A rendszerben sűrített levegő segítségével mozoghatnak az elemzési minták, összesen hét útvonalon.
Éves szinten közel egymillió, naponta mintegy négyezer mintát küldenek elemzésre Nyíregyházán, amellyel ez az ország egyik legnagyobb mintaforgalmával dolgozó egészségügyi intézménye. A betegellátás biztonságának és színvonalának további javulása szempontjából is kiemelt jelentőségű a fejlesztés, mivel a csőpostarendszernek köszönhetően felgyorsulhat a labordiagnosztikai folyamat.
A kórház valamennyi gyógyító osztályán és a szakrendelők többségében is kialakítottak feladóhelyet. A mintákat a Központi Laboratórium, a Mikrobiológiai Laboratórium és a Kórszövettani, Citológiai Laboratórium fogadja, de az osztályok egymásnak is küldhetnek mintákat. A kapszulák egyik fajtája automatikusan a Központi Laboratóriumba szállítja a mintákat, a másik típus oda, amelyet a feladóhelyen beprogramoznak. A kapszulák 3-10 m/s sebességgel közlekednek, így legtávolabb eső feladó- és fogadóhelyek között legfeljebb 8-10 perc alatt jutnak el a célállomásig.
A küldés során jelezhető, mennyire sürgős egy-egy minta elemzése, ezt a csomagolófólia színe mutatja. A Központi Laboratóriumban napi 24 órában fogadják a mintákat, a többi fogadóhelyen pedig nyitvatartási, rendelési időben.
A rendszer központja a Sebészeti Tömb alagsorában található, üzemeltetését a Műszaki Igazgatóság egyik egysége, a Csőposta-üzemeltetetési Csoport végzi a kivitelező Klimex Medical Kft-vel együttműködve. Több mint 200 dolgozó vett részt a rendszer alapjait és a minták helyes csomagolását érintő oktatásokon.
A csőpostahálózat kialakítása az Állami Egészségügyi Ellátó Központ EFOP-2.2.0-16-2016-00007 „Diagnosztikai és orvosi laboratóriumi hálózat infrastrukturális feltételeinek javítása" című projektjének keretében, bruttó 207 720 000 Ft összegből valósulhatott meg.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.