A szexualitás az élet szerves része. A cukorbetegek körében azonban meglehetősen gyakoriak a szexuális problémák: a magas vércu­korszint károsíthatja a nemi működéshez elengedhe­tetlen idegeket és ereket. Ez hatással lehet a szexuális teljesítőké­pességre, a termékenységre és a fogamzásgátlás választható módjára is.

Sokan kényelmetlennek érzik, hogy ilyen jellegű gondjukról beszéljenek, de emiatt nem érdemes szégyenkezni, hiszen orvosi segítséggel ez a probléma kezelhető.


131008<em>margitsziget</em>012


A megfelelő vércukorszint biztosítása


A vércukorszint karbantartása azért is fontos, mert a szexuális aktivitás – bármely más jellegű testmozgáshoz hasonlóan – a vércukorszint hirtelen esését idézheti elő.


Az alacsony vércukorszint elkerülése érdekében:

  • a szexuális együttlét előtt lehetőleg ellenőrizze a vércukorszintjét, hogy az a normális tartományban van-e
  • egyen valamit közvetlenül a szexuális együttlét előtt vagy után (ahhoz hasonló módon és mértékben, mint ahogy azt testmozgás esetén teszi)
  • elalvás előtt mindenképpen egyen valamit.

Fogamzásgátlás és családtervezés


A cukorbeteg nők fogamzásgátlási módszerei nem térnek el az átlagostól. Azonban a fogamzásgátló tabletta típusától függően növelheti az inzulinszükségletet. A fogamzásgátló tabletta cseréjét meg kell beszélni a cukorbetegségét kezelő orvossal!


A teherbeesés után a cukorbeteg nőknek nagyon oda kell figyelniük magukra. A terhesség előtti és alatti magas a vércukorszint fokozottan veszélyes lehet az állapotos nő és a születendő gyermek számára is. A terhességet lehetőleg  a fogantatás előtt három-hat hónappal be kell tervezni, hogy a vércukorszint a gyermekvállalás előtt legalább három hónapig a normális értéktartományban maradjon. Erre azért van szükség, mert a terhesség első heteiben – amikor az anya még nincs tudatában a várandósságának – a magas vércukorszint károsíthatja a magzatot. Előfordulhat az is, hogy terhesség miatt változtatni kell cukorbetegség kezelésén. Ebben az esetben elképzelhető, hogy gyógyszeres kezelést az inzulin terápia váltja fel.


Termékenység


A nők termékenységét ritkán befolyásolja a cukorbetegség, azonban vannak olyan kísérőbetegségek, amelyek hatással lehetnek az ovulációs gyakoriságra és megnehezíthetik a teherbeesést. Ilyen például az úgynevezett policisztás petefészek szindróma (PCOS). Ez a betegség viszont gyógyszeresen kezelhető. Hasonló esetekben mindig kérjen tanácsot orvosától.

 


Szexuális problémák nőknél


A magas vércukor károsíthatja a hüvely falán található idegvégződé­seket és ereket, ezért a cukorbeteg nők egyik leggyakoribb panasza a hü­velyi nedvesedés hiánya. Ebben az esetben a hüvely száraz, könnyen irritálható, így a közösülés fájdalomérzettel jár. Ez a szárazság növeli a gombás fertőzések esélyét is.


Hüvelyszárazságot okozhatnak hormonális elváltozások is, ennek igazolására azonban orvosi vizsgálat szükséges.  Ilyen esetekben segíthetnek a síkosítók is, illetve ha már túl van a menopauzán, hormonpótló kezelések is szóba jöhetnek. Ha olyan kockázati tényezők állnak fenn, amelyek miatt nem alkalmazhat hormonpótló kezelést, választható a  speciális hüvelyi hidratáló vagy vizes alapú síkosító. Természetesen erről is tájékoztatni kell a kezelőorvost.


Forrás: Magyar Diabetes Társaság

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.