A cukorbetegség önmagában is nagy pszichés terhet jelent a beteg számára. A társuló lelki betegségek miatt a beteg sokszor kevésbé tudja kezelni diabéteszét, ezért fontos korai felismerésük és kezelésük. A leggyakoribb cukorbetegséghez társuló pszichés zavarok: a depresszió, a szorongás különböző formái és az evészavarok.

Depresszió:


Az 1-es (veleszületett) és 2-es (nem veleszületett, tehát szerzett) típusú cukorbetegek körülbelül 30 százaléka szenved depresszióban. Egy áttekintő tanulmány eredménye alapján szoros összefüggés van a depresszió és a hiperglikémia (magas vércukorszint) között. Az 5000 beteget vizsgáló tanulmány arra az eredményre jutott, hogy minél kifejezettebbek voltak a depresszió tünetei, annál több és súlyosabb volt a diabéteszes szövődmény. Depresszió esetén értelemszerűen a cukorbetegség kezelése is háttérbe szorul, ezért pszichoterápia (például kognitív viselkedésterápia) szükséges. Egy amerikai tanulmány szerint a kontroll csoporttal összehasonlítva a kognitív viselkedésterápiával kombinált kezelésben részesülő betegek esetében, a 10 hetes kezelés után 85 százalékában tünetmentessé vált a depresszió, szemben a kontroll csoport 27 százalékával. A megfelelő terápiás eredmények 6 hónap után is megmaradtak. A pszichoterápia szükségességét az a tény is alátámasztja, hogy a depresszió kezelése során alkalmazott gyógyszerek egy része negatív mellékhatásokkal jár, mint például testsúlygyarapodás, inzulin-rezisztencia fokozódás.


Szorongásos zavarok:


A szorongásos zavarok közül előfordulási gyakoriságuk miatt két körülírt formával külön foglalkoznunk. Az egyik a diabétesz szövődményeitől való félelem. A szövődmények veszélyét túlhangsúlyozó, helytelen ismeretterjesztés indokolatlan félelmeket, téves hiedelmeket alakíthat ki a betegben, amelyektől való megszabadítás külön kognitív terápiát igényelhet.


A másik körülírt szorongásforma a hipoglikémiától (alacsony vércukorszinttől) való félelem, illetve a pánikzavar. A pánik és a hipoglikémia tünetei megtévesztésig hasonlóak. Ennek oka az, hogy mindkét esetben ugyanaz a stresszreakció indul be és a kísérő jelenségek ténylegesen azonosak (például remegés, izzadás stb). A megkülönböztetéshez a vércukormérés elengedhetetlen. A hipoglikémia-félelemre számos jel utalhat például a beteg túl gyakran (naponta hatnál többször) méri a vércukrát, szükségtelen étkezéseket iktat be, a vércukrát igyekszik általa biztonságosnak ítélt, magasabb értéken tartani, fél az egyedülléttől, az utazástól, sportolástól. Ezek a szorongásos zavarok viselkedésterápiás módszerek segítségével sikeresen kezelhetők (és kezelendők).Evészavarok:


A diabetes és az evészavarok (például anorexia, bulimia) együttes előfordulására vonatkozóan ellentmondó adatokkal találkozunk. Az 1-es típusú diabeteses nőknél mindkét evészavarnak nagyobb a rizikója. Egy több mint 300, 1-es típusú diabeteses nőt vizsgáló tanulmány során azt találták, hogy a megkérdezettek majdnem 1/3-a bevallotta, hogy szándékosan kihagyja az inzulint a hízástól való félelem miatt.


Ez azonban egy önrontó kör kialakulásához vezet, ami a jó diabetes beállítást lehetetlenné teszi és mindkét betegség (az evészavar és a cukorbetegség) prognózisát nagymértékben rontja. Ezekben az esetekben is a pszichoterápiás kezelés elengedhetetlen.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.