Úgy tűnik, hogy valami születőben van. Egy mozgalom, ami leginkább „az erős az új vékony” szlogennel jellemezhető, és ami egy-két lelkes facebook posztból lassan a mindennapjaikat is befolyásoló trenddé alakulhat. 


Ennek az új eszménynek a futárai fellázadtak a csontkollekció modellek és szupervékony szépségideálok uralma ellen, és a fittséget, az egészséget tűzték a zászlajukra. Ezek a lányok büszkék az erejükre, kicsattannak az energiától, és hajlandóak keményen megdolgozni ezért. Ők túlléptek a folyamatos böjtöléssel elért  vékonyság eszményén, és  a kitűzött céljaik érdekében izzadva gürcölnek, futnak és emelnek, és ezt még élvezik is!


Az izmos alak szépségét hirdetők valójában a vékonyság eszméjét gondolják újra – azt az eszmét, amely a reneszánsz és barokk gömbölyded nőideálja után a 19. század végén jelent meg Európa több országában. Ekkor a nők elsősorban a derék karcsúságát szerették volna kihangsúlyozni az egészségtelen fűzők segítségével.  Az első híresség, aki megfelelt ennek az új ideálnak, Sisi volt, aki a maga 172 centijével és 50 kilójával a kórosan sovány kategóriába tartozott. A 20. században az idő előrehaladtával a vékonyság mániája egyre inkább kiteljesedett. Az 50-es évek ikonját, Marilyn Monroe-t a 60-as években már a csontsovány, a mai értelemben vett modellalkatú Twiggy követte a trónon. Őt ezután már csak a még alacsonyabb testtömeg indexű szupermodellek váltották fel a sorban. A kutatók sokat vizsgálták, hogy mely okok vezethettek a szépségideál ilyen mértékű megváltozásához, de a történet máig sem tisztázott egészen. Ebben a folyamatban valószínűleg szerepet játszott, hogy a városi életmód elterjedésével egyre kevesebb szükség lett a nők munkaerejére, és a Föld túlnépesedésétől való félelemben a termékenység is egyre kevésbé fontos szemponttá vált. Ennek következtében a 80-as évek végére kialakult egy maszkulinabb nőideál is, amikor is a címlapokon sokszor széles vállú és kisebb csípőjű lányok pózoltak. Tudatosan épített izomzattal azonban ők sem igazán büszkélkedhettek.


A 80-as évek aerobik őrületének középpontjában elsősorban az aerob testmozgás, a keringési rendszer edzése és a klasszikus alakformálás állt. Ennek a mozgalomnak Jane Fonda, ismert amerikai színésznő volt az arca. A cél elsősorban a ’tökéletes közérzet és a fittség’ elérése volt. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan tovább nőtt a soványság ideáljának követői tábora is.


Az elmúlt időszakban viszont több jel is arra mutatott, hogy újra a nőiesebb, gömbölyű ideál fog előre törni, sőt divatba jött az egészséget és fittséget sugárzó kisportolt testalkat is. Ennek élharcosai azok a lányok, akik az edzőterem szótól nem rezzenek össze, és akik az egészséges vékonyság és az egészséges mennyiségű izomzat harmóniájának hívei.


A kisportolt alkatú lányok előszeretettel járnak olyan edzésekre, vagy  amelyek az egész testet átmozgatják és szívesen erősítenek is. Ennek eleget téve több új, divatos edzésforma is megjelent, mint például az úgynevezett Body art, TRX, vagy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Kettlebell. Az Oroszországból „importált” kettlebell a hétköznapi életben is használt mozgásformákra épít, és különböző emelési gyakorlatokkal erősíti az egész testet, és egyben növeli az állóképességet is. A kettlebell tulajdonképpen egy különböző nehézségű súlyzótípus, amely egy füles golyóhoz hasonlít, és kialakítása egyszerűvé teszi az emelését. „Én a kettlebellt novemberben kezdtem” - mondja Anita, aki korábban csak ímmel-ámmal tornázott otthoni videókra. „Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen kicsi golyó ekkora váltást fog hozni az életembe. Odamentem és tetszett. Ez idáig semmilyen sporttal nem történt meg velem, és rákaptam miatta a mozgás ízére. Most heti háromszor futok, kétszer eljárok kettlebellre és fantasztikusan érzem magam a bőrömben. Bár eleinte semmilyen célom nem volt a mozgással, most már kacérkodom azzal, hogy lefutom a félmaratont.”


„Tavaly januárban felmentem egy honlapra, ami teljesen szíven ütött. Azt mondták, hogy igenis tehetsz róla, ha dagi vagy. Én kicsit pufibb voltam a kelleténél, de odáig mindig áltattam magam, hogy nekem ez így tulajdonképpen jó.”- meséli Éva, aki mára a 3,86 km úszásból, a 180,25 km biciklizésből és a maraton lefutásából álló az ironmant tűzte ki hosszú távú célul, és egy edző felkészítésével már idén nyáron meg fogja kísérelni a fél-ironman teljesítését. „Tavaly januárban óriási hősnek tartottam magam, hogy le tudtam futni egyben másfél kilométert, mára viszont sportolónak mondhatom magam. Most naponta edzem, és borzasztóan hiányzik, ha valamikor mégis kimarad. Folyamatosan ott lebeg a cél előttem, ez motivál, de már önmagában az is óriási örömmel töltene el, ha odaállhatnék a rajthoz. Akkor már ott van mögöttem egy felkészülés, egy hosszú edzésmúlt. Nem tudom, hogy a testem mennyire fogja díjazni ezt a gondolatomat, harcolok, küzdök, de majd meglátjuk.”


Dr. Túry Ferenc, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet vezetője szerint a vékonyság ideáljához kötődő pszichiátriai betegségekhez az anorexiához és a bulimiához hasonlóan az izmosodás eszményképe is vezethet lelki zavarokhoz. Ide tartozik a zömében férfiakat érintő izomdiszmorfia nevű testképzavar, amikor a férfiak az óriási bicepszek ellenére is úgy érzik, hogy még mindig vékonyak, és nyáron is kabátban takargatják az amúgy precízen kidolgozott testüket. A nők izmosodással összefüggő pszichiátria betegsége az úgynevezett testzsírfóbia, ami a testépítőnők körében jellemző. Ekkor a hölgyek azért edzenek, hogy szálkás, zsírtalan izomzatot hozzanak létre, és ezért nagyon szigorú étrendet tartanak. „Onnan lehet őket felismerni - meséli Dr. Túry Ferenc - hogy az étrend kényszeres betartása miatt három óránként bárhol nekilátnak az otthon elkészített, grammra kimért ételeknek, legyen az villamos, orvosi rendelő vagy értekezlet. Saját maguk nem is igen veszik észre, hogy baj van, rendszerint a családtagok vagy a barátok kérnek segítséget.” Bár a vékonysággal szemben az egészségre törekvő, izmokat nem megvető mozgalom alapvetően támogatandó, az egyensúlyra azonban mégis nagyon kell figyelni és tartózkodni kell a túlzásokról is. „Az elég jó test elérése önmagában szép cél, viszont aki a tökéletes testet tűzi ki maga elé, az a lelki zavarokat is magával vonzza”- mondja.


Az ideális cél tehát  elsősorban egészséges, fitt, jól működő test elérése és ezzel együtt a lélek harmóniája. Kíváncsian várjuk tehát, hogy mit fog hozni az új ideál: egyáltalán át fogja-e tudni törni a divatdiktátorok által kifutóra küldött, vékony modellek falát, vagy ez a kísérlet is a homályba vész? Mindenesetre addig is nyugodtan leszaladhatunk az edzőterembe, ártani biztosan nem fog!


 

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.